Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezérkara már Helsinkiben, a szombaton kezdődő 10. szabadtéri világbajnokság helyszínén tartózkodik, s a hét elején több fontos döntést hozott. Így arról is határozott, hogy az eddig hagyományosan Monacóban megtartott Világdöntőt a következő három esztendőben Stuttgartban bonyolítják le. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy a programból eddig kivett kalapácsvetés fináléjának, amelyet szeptember 3-án immár harmadszor rendeznek meg Szombathelyen, az elkövetkezendő három évben biztosan nem a vasi megyeszékhely lesz a házigazdája.

Köszönhetően annak, hogy a monacói II. Lajos-stadionban a pálya alatti mélygarázs védelmében nem lehet kalapácsvetést rendezni, szeptember 3-án mindenesetre immáron harmadszor találkozik Szombathelyen a versenyszám legjobb nyolc-nyolc férfi és női versenyzője. A Világdöntő - World Athletics Final - alapjául szolgáló, valaha Grand Prix néven futó sorozatot az IAAF 2003-ban változtatta meg oly formában, hogy a fináléban azok indulhatnak, akik az ezt megelőző 365 napban a különböző erősségű versenyeken, és ezáltal eltérő szorzókkal kapott pontok alapján kialakult ranglistán az 1-8. helyen állnak.

Amennyiben ma rendeznék a Világdöntőt, szinte teljesen a tavalyi mezőny lépne dobókörbe a vasi városban. A fent említett - tehát nem a számszerű eredményeket figyelembe vevő - ranglistát a 2004-es győztes, az athéni olimpián ezüstérmes fehérorosz Tyikhon vezeti, mögötte honfitársa Gyevjatovszkij áll a második helyen, harmadikon pedig Pars Krisztián. Ha a legnagyobb szorzójú világbajnokság nem hoz nagy meglepetéseket, akkor a finn Karjalainen, a szlovák Charfreitag, a török Apak, a sydneyi olimpiai bajnok lengyel Ziolkowski és a német Kobs indulna még a versenyen. (Az Athénban győztes japán Murofusi nem vesz részt a vb-n.)

Ami a hölgyeket illeti, itt is a tavalyi győztes, Athén olimpiai bajnoka, az orosz Kuzenkova vezeti a ranglistát, mégpedig Sydney ötkarikás aranyérmese, a lengyel Skolimowska és a kubai Moreno előtt. A további öt helyen a francia Montenbrun, a német Heidler, a fehérorosz Cander, a kínai Ven Sziu-csang és a világcsúcsot idén 77,06 méterre javító orosz Liszenko áll.

A tavalyi eredményéhez képest öt és fél métert javuló 22 éves orosz versenyző a világbajnokság egyik nagy esélyese lett, bár eredményeit eddig kizárólag hazai versenyeken érte el, a nemzetközi mezőnnyel még nem mérette össze magát. Szintén nagyszerű eredményt ért el a fehérorosz Cander, aki alig néhány nappal Liszenko új világcsúcsa után szintén a régi rekord felett teljesített (76,66)

S ne feledjük, hogy az idei év a férfiaknál is hozott egy szenzációs eredményt: Tyikhonnak mindössze egy centiméter hiányzott ahhoz, hogy beállítsa az egykor szovjet színekben szereplő Szedih megközelíthetetlennek hitt, 86,74 centiméteres világcsúcsát, amely immár 29 éve áll fenn.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről