Vágólapra másolva!
Komoly tiltakozást váltott ki a párbajtőrözők és tőrözők között a nemzetközi szövetség (FIE) döntése, melynek értelmében a soron következő jelentős versenyektől kezdve valamennyi fegyvernem képviselőinek átlátszó maszkban kell az asszókat megvívni.

Mivel párbajtőrben és tőrben a maszk is érvényes találati felület, különösen fontos, hogy a versenyzők testi épségét ne fenyegesse veszély. "Addig köteleznek minket az átlátszó maszk viselésére, amíg valaki nem esik holtan össze verseny közben" - dühöngött a német Imke Duplitzer, a párbajtőr Világkupa győztese. "Elfogadjuk, hogy a nemzetközi szövetség azt szeretné, foglalkozzanak többet a sportágunkkal, de ezt nem úgy kell elérni, hogy életveszélyes helyzetbe kényszerítenek minket." Az orosz Vitalij Szmirnov az 1982-es római vb-n életét vesztette a páston, amikor a német Matthias Behr átszúrta a maszkját.

Rene Roch, a FIE elnöke azzal érvel, hogy a televíziós közvetítések sokkal érdekesebbek a tévé előtt szurkolók számára, ha látható a versenyzők arca. A versenyzők viszont úgy vélik, hogy a Forma-1-hez, a motorsporthoz vagy a lesikláshoz hasonlóan a vívásban sem lehet megoldani, hogy verseny közben közelről látható legyen a sportolók arca. A másik érv a FIE újítása ellen: az átlátszó maszk darabonként 300 euróba kerül, amit a fejlődő országok versenyzői és szövetségei képtelenek finanszírozni, míg a hagyományos ára 120 euró.