Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban a legjobb 16 párharcaival folytatódott a sakk Világkupa. A nyolc mérkőzésen hárman szereztek lépéselőnyt. Az orosz Alekszandr Griscsuk látványos tisztáldozattal jutott döntő előnyhöz az amerikai Gata Kamszky ellen. Az orosz-orosz derbin sötéttel Szeregj Rublevszkij nyert, az ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov pontos játékkal érvényesítette gyalogelőnyét a holland Loek Van Welyvel szemben. Döntetlen lett a francia rangadó, az orosz Jevgenyij Barejev nem talált jobb megoldást, mint világossal örökös sakkot kikényszeríteni a 15 éves Magnus Carlsen ellen. Szerdán ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek egymással a nagymesterek.

Egyre nagyobb a tét a sakkozók Világkupáján. A nyolcaddöntők győztesei már világbajnok-jelöltek lesznek a következő ciklusban. A nyolc párbajból háromban született döntés az első játszmák során, de a többi parti sem békés küzdelemben végződött döntetlennel. A norvég csodagyerek, a 15 éves Magnus Carlsen folytatta sikeres szereplését, sötéttel láthatóan meglepte a rutinos, oly sok csatában edződött Jevgenyij Barejevet. Az orosz nagymester nem tehetett jobbat, mint örökös sakkal remizni.

A francia sakkozás két ásza, Etienne Bacrot és Joel Lautier a sorsolás szeszélye folytán már a legjobb 16 között összekerült. A szabályok ismeretében nyugodtan mondhatjuk, hogy Bacrot helyzete egy kicsit könnyebb, hiszen ő Élő-pontszáma alapján szinte biztos, hogy már világbajnok-jelölt, Lautier vereség esetén még küzdhet ezért, ha utóbbi nyer, akkor mindketten játszhatnak majd a párosmérkőzéseken.

Az első összecsapás óvatos játékkal lett remi. Érdekes párharcot ígér a két huszonéves, a spanyol Francisco Vallejo Pons és az örmény Levon Aronyian meccse, már az első parti is változatos csatát hozott.

Nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét az orosz Alekszej Drejev az izraeli Borisz Gelfanddal szemben, a különböző színű futók biztosították sötét megmenekülését. Jól játszott a belga Mihail Gurevics, alighanem rapid rájátszás lesz ezen a mérkőzésen. Az orosz derbin Konsztantyin Szakajev fejjel ment a falnak, Szergej Rublevszkij nyugodtan várhatja a visszavágót, hiszen világossal játszik majd.

Két hónapja a 22 éves ukrán Ruszlan Ponomarjov egy interjúban azt ígérte, hogy ismét fontos szerepet játszik majd az élsakkban. Túl van a krízisen, nem foglalkozik a sakkpolitikával, hanem az eredményeire koncentrál. A 19 éves korában FIDE világbajnoki címet szerzett Ponomarjov egyelőre beváltja fenyegetését.

a nyolcaddöntő első játszmáinak eredményei
Barejev (orosz, 2675) - Carlsen (norvég, 2570) döntetlen
Bacrot (francia, 2725) - Lautier (francia, 2679) döntetlen
Vallejo Pons (spanyol, 22674) - Aronyian (örmény, 2724) döntetlen
Griscsuk (orosz, 2720) - Kamszky (amerikai, 2690) 1 - 0
Drejev (orosz, 2694) - Gelfand (izraeli, 2717) döntetlen
Gurevics (belga, 2652) - Malahov (orosz, 2670) döntetlen
Szakajev (orosz, 2668) - Rublevszkij (orosz, 2652) 0 - 1
Van Wely (holland, 2648) - Ponomarjov (ukrán, 2704) 0 - 1