Vágólapra másolva!
A számítógépes rendszer meghibásodása miatt nem tudtak eredményt hirdetni pénteken a műkorcsolyázók országos bajnokságának első napján, ám a látottak alapján egyértelmű, hogy a rövid program után a férfiaknál Tóth Zoltán, a nőknél pedig Póth Diána vezet.

A fővárosi gyakorló Jégcsarnokban pénteken megkezdődött ob-n a férfiak rövid programjában komoly meglepetésként Zákány Bertalan kapta a legmgasabb pontszámot, megelőzve az olimpiai induló Tóth Zoltánt. Mindez azért is váratlanul hatott, mert Tóth jóval anyagerősebb programmal rukkolt ki, s jelentős hibája, esése nem volt. "Biztos voltam benne, hogy a pontozók engem sorolnak az első helyre, nem értem, mi történhetett..." - jegyezte meg ekkor a Jégcsillag versenyzője.

Közben megkezdődött a női verseny is, mégpedig Pavuk Viktória nélkül. A tavalyi budapesti Eb negyedik helyezettje az előcsarnokban sírdogált, s a könnyeit nyeldesve árulta el, a műtött bokája olyan állapotban van, hogy nem tud elindulni. "Mindenképpen szerettem volna részt venni a bajnokságon, de fél órával a kezdés előtt úgy döntöttem, hogy inkább nem kockáztatok. És most megyek is haza borogatni..." - szipogta.

Nem sokkal később az Európa-bajnok Sebestyén Júlia is vigaszra szorult azután, hogy a rövid programjába bizony több hiba is csúszott. Póth Diána viszont a jégről lelépve diadalmasan csapott a levegőbe, s az öröme jogos volt, mert neki sikerült, amit eltervezett. "Nagyon örülök, hogy ilyen jó programot futottam" - nyilatkozta szűkszavúan, s talán azért sem akart többet mondani, mert néhány hete a zágrábi nemzetközi versenyen is kiváló rövid programot futott, a kűrben viszont rengeteget rontott.

A zsűri a pontszámokat a nőknél csak a verseny végére ígérte, ami már önmagában is furcsa volt, de az igazi malőrre csak ezután derült fény. A számítógépes rendszer meghibásodása miatt a férfi verseny állása semmis, a nőknél pedig nem is hirdetnek eredményt a rövid programban, majd csak szombaton. Mint kiderült, a négyes, vagyis legmagasabb szintűnek elkönyvelt forgásokat a számítógép nem érzékelte, hiába ütötték be a pontozók a gépbe, és Tóth ennek látta a kárát. A női versenyben pedig az egyik pontozó bármit nyomhatott, nem került bele a rendszerbe. Így a verseny pénteken az utolsó rövid programmal nem ért véget, hanem hirtelen egy programozót kellett keríteni, hogy tegye rendbe a számítógépes hátteret.

Mindazonáltal a látottak alapján egyértelmű, hogy a férfiaknál Tóth Zoltán, a nőknél pedig Póth Diána vezet a bajnokságon, amely szombaton 11 órakor folytatódik.

Fábik Tibor