Vágólapra másolva!
Az eljárás szabályszerűségének kétségbevonásával védekezik a kerékpáros Lance Armstrong, akit a L'Equipe című francia sportlap azzal vádolt meg, hogy az 1999-es, első Tour de France-győzelmét doppingszerrel aratta.

A cikk szerint az amerikai klasszis több, 1999-ben lefagyasztott mintáját újra megvizsgálták a chatenay-malabry-i laborban, s hatban eritropoetint (EPO) mutattak ki.

"Egy fickó egy párizsi laborban elővesz régi mintákat, és újra megvizsgálja azokat. Senki sem ellenőrzi, egyetlen szabályt sem tart be. Aztán befut egy telefonhívás egy újságírótól, aki közli, hogy kiderítették, hat mintádban EPO-t találtak. Kérdem én, mióta irányít egy sportágat egy újság?" - méltatlankodott a CNN-en futó Larry King-show-ban a francia körverseny hétszeres győztese. "Undorító az egész. úgy látszik, együtt kell élni azzal, hogy valaki előáll, és megkérdőjelezi az egész pályafutásodat. Pedig még csak a B próbához szükséges minta sincs meg, hogy egyáltalán igazolni lehessen az első elemzés tényszerűségét" - tette hozzá.

A CNN New York-i irodájából nyilatkozó Armstrong az adásban nem zárta ki, hogy jogi lépéseket tesz, mivel - mint mondja - az újbóli elemzés során a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) eljárási szabályzatát több helyen is megsértették a francia illetékesek. "Ez is egy lehetőség, csak hát nehéz eldönteni, hogy kivel szemben lépjek fel, a laboratóriumot, a lapot vagy a francia sportminisztériumot terheli-e felelősség?" - morfondírozott Armstrong, aki szerint az egész ügy a franciák bosszúja a sorozatos győzelmei miatt.

Noha a L'Equipe információját - a döntéshozók, illetékesek közül is - sokan megalapozottnak tartják, nem kevesen vannak azok is, akik vagy a szakmai kételyeiket fogalmazzák meg az újbóli ellenőrzés hitelességét illetően, vagy pedig jogi problémákat vetnek fel.