Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Pakson, a négy éve elhunyt Marx György atomfizikus emlékére, a Paksi Atomerőmű Rt. szponzorálásával július 27. és augusztus 7. között hat résztvevős, kétfordulós nemzetközi versenyt rendeznek. A tavalyi, 15-ös kategóriájú tornán szép magyar siker született, Almási Zoltán végzett az első helyen. Hatszoros bajnokunk mellett ezúttal az indiai Pentala Harikrishna, az ukrán Zahar Jefimenko, a kínai Wang Yue és a paksiak két büszkesége, Berkes Ferenc és Ács Péter játszik. A tornáról a www.atomeromuse.hu/marxgy honlapon internetes élő közvetítés lesz, az első fordulót július 28-án játsszák 15 órától.

A világhíres atomfizikus, Marx György emlékére rendezendő torna az idei esztendő legrangosabb hazai viadala. A verseny fővédnöke Kovács József, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, a főtámogató a Paksi Atomerőmű Rt. Az ESZI, Főiskolai épületben (Paks, Dózsa György út 95.) a nagymesterverseny mellett nagyszabású nyílt versenyt is szerveznek.

Paks szép sakkhagyományokkal rendelkezik, 2000. október 21-én avatták fel a Sakkolimpiai Emlékművet, amely Pauer Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az emlékmű márványból készült sakk-királyt ábrázol. Az obeliszk talapzatán márványba vésve örökítették meg azoknak a magyar sakkozóknak a neveit, akik 1927-óta a sakkolimpiákon érmes helyezést szereztek. Az emlékmű előtti sétány Maróczy Géza nevét viseli, aki három olimpián két aranyat (1927, 1936) és egy ezüstöt (1930) szerzett a magyar válogatott első táblásaként.

A paksi sakkcsapat nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet, az idei csapatbajnokságon bronzérmes lett a gárda, tavaly a második helyen végzett. A "paksi műhelyben" sok tehetséges sakkozó palánta bontogatta és bontogatja szárnyait, tavaly nyolcadszor nyerték meg az ifjúsági csapatbajnokságot. Junior világbajnokuk, Ács Péter a bledi sakkolimpián nagy sikerrel debütált, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében.

A 20 éves Berkes Ferenc négy éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, tavaly a junior világbajnokságon remek hajrával ezüstérmesként zárta szereplését. Berkes 16 évesen már nagymester volt, két éve elhódította a felnőtt bajnoki címet, válogatottunk oszlopos tagjává vált, a torinói sakkolimpián bravúros ötödik helyet elért válogatottunk egyik kulcsembere volt.

A hatszoros bajnok Almási Zoltán a magyar ranglistán Lékó Péter és Polgár Judit mögött már hosszú évek óta a harmadik. Egy éve ismét sorozatban éri el a jobbnál jobb eredményeket, ennek kiemelkedő állomása volt a tavalyi Marx György-emlékversenyen aratott diadala. Emlékezetes párharcot vívott a sakkozás élő legendájával, a svájci Viktor Korcsnojjal.

Az utolsó előtti fordulóban merész minőségáldozattal tudta megadásra kényszeríteni legnagyobb riválisát. Almási a bledi sakkolimpián remek teljesítményt nyújtott olimpiai ezüstérmes válogatottunkban, Torinóban együttesünk éltáblása, igazi "vezérevezőse" volt. Élő-pontjait ismét feltornászta, a legújabb világranglistán jelenleg a 35. Pályafutása során - 29 évesen - először egy rangos verseny doyenje!

Emlékeztetőül a III. Marx György-emlékverseny végeredménye:
1.Almási Zoltán (magyar, 2628) 6,5 pont
2. Viktor Korcsnoj (svájci, 2619) 6
3. Krishnan Sasikiran (indiai, 2642) 5,5
4. Berkes Ferenc (magyar, 2617) 5
5-6. Ács Péter (magyar, 2525) és Emil Szutovszkij (izraeli, 2665) 3,5

Az idei verseny három külföldi résztvevője közül az indiai Pentala Harikrishna a legelőkelőbben jegyzett nagymester, 2682 Élő-pontjával a 25. a világranglistán, a juniorok között az azeri Tejmur Radzsabov mögött a második. 2004-ben junior világbajnoki címet szerzett, Calviában és Torinóban is tagja volt az olimpián szerepelt indiai válogatottnak. Tavaly veretlenül megnyerte az Essent tornát Hoogeveenben. A Foroszban júniusban megrendezett Aerosvit szuperversenyen meglepetésre az utolsó helyen végzett.

A 21 éves ukrán Zahar Jefimenko a tavalyi bajnokságon második helyet szerzett, tagja volt az olimpiai válogatottnak, 1999-ben korcsoportos világbajnokságot nyert. A torinói sakkolimpián szenzációs sikerként második helyen végzett kínai csapat legjobbja volt a 19 éves Wang Yue, 12 partiból 10 pontot szerzett (Calviában 14 játszmából 9,5 ponttal mutatkozott be).

A tavalyi junior világbajnokságon holtversenyben ötödik. Jól sikerült a főpróbája, Taiyuanban megrendezett kétfordulós, schveningeni rendszerű csapatversenyen a 36,5-35,5-re nyerő kínai válogatottban a 12 partiból 6,5 pontot szerzett. A hat meghívott külföldi nagymester együttesében Berkes Ferenc 4,5 pontot szerzett, kettőjük mindkét partijuk pontosztozkodással végződött.

A IV. Marx György emlékverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Pentala Harikrishna (indiai, 2682)
Almási Zoltán (magyar, 2672)
Zahar Jefimenko (ukrán, 2632)
Wang Yue (kínai, 2626)
Berkes Ferenc (magyar, 2601)
Ács Péter (magyar, 2520)

Verőci Zsuzsa

Mindent egy helyen az Eb-ről