Vágólapra másolva!
"Amerika utolsó védvonala" címmel rendezik szombaton Hasim Rahman és Oleg Maszkajev nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzését, utalva arra, hogy a királykategóriában a négy jelentős profiboksz-szervezet közül csak a WBC-nek van egyesült államokbeli bajnoka.

Mint a nyilatkozatokból kiderül, Hasim Rahman teljes mértékben átéli a ráosztott haza hőse és mentsvára szerepet. "Azért küldenek, hogy képviseljem a hazámat, és én ezt is fogom tenni. Kizárólag az Egyesült Államokért harcolok, ígérhetem, ez az öv amerikai kézben marad" - mondta a világbajnok, aki Maszkajev után szívesen vívna egy címegyesítő mérkőzést Vlagyimir Klicsko ellen.

A kazah származású kihívó igyekszik csillapítani az összecsapás nemzeti fűtöttségét. "Amerikai állampolgár vagyok, így akárki nyer, az amerikai lesz. A kisebbik lányom már az USA-ban született, én pedig örülök, hogy itt lehetek, ez is az amerikai álom része."

Természetesen mindkét bokszoló tökéletes felkészülésről beszél és biztos győzelmet ígér szombatra. A felek 1999-ben már megtapasztalták egymás ütéseit, a mérkőzés akkor Maszkajev KO-győzelmével végződött a 8. menetben. Ha Maszkajev megint nyer, úgy valamennyi nagy szervezet nehézsúlyú címét szovjet utódállamból származó bunyós birtokolja majd - a WBA-nál az orosz Nikolaj Valujev, az IBF-nél az ukrán Vlagyimir Klicsko, a WBO-nál pedig a fehérorosz Szergej Ljahovics a regnáló világbajnok.

A szombati mérkőzés mindkét résztvevője öt vereséget szedett össze profi pályafutása során, a 33 éves Rahman 41-szer (33 KO), a négy évvel idősebb Maszkajev pedig 32-szer (25 KO) hagyta el győztesen a szorítót.