Vágólapra másolva!
Amióta véglegessé vált, hogy 2008-ban Peking ad otthont a nyári ötkarikás játékoknak, a Kínában megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményeket különös figyelem övezi. Így volt ez az idei birkózó-világbajnoksággal is, amelyet Kantonban rendeztek. A küzdelemsorozatra rendkívül kevesen voltak kíváncsiak a helyszínen, a lelátók kongtak az ürességtől. Erről is kérdeztük Csao Peng urat, a Kínai Birkózó Szövetség főtitkárát, aki örömmel állt az [origo] rendelkezésére.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Kantonból

- Először is szeretnék gratulálni az eredményeikhez. Ön hogyan értékelné a kínai csapat teljesítményét egy nappal a világbajnokság után?
- Köszönöm, úgy gondolom, a mostani világbajnokságon szerzett két aranyérem bebizonyította, hogy a tíz éve elindított utánpótlás-nevelési programunkkal jó úton haladunk. A nők küzdelmeit a vb utolsó napjaiban rendeztük meg, mivel bíztunk sportolóink jó szereplésében, akik ezt több éremmel hálálták meg. A férfiaknál az elmúlt években akadt néhány kiugró eredmény, de a mostani 66 kilogrammban szerzett világbajnoki cím mindet felülmúlja. Ha végig tudunk menni a kijelölt úton, Pekingben akár több olimpiai bajnokunk is lehet, így az emberek is megismerhetik, megszerethetik ezt a sportágat.

- Mi a véleménye arról, hogy ilyen kevés néző látogatott ki a helyszínre?
- Magam is értetlenül állok ez előtt. Az emberek talán a Kínai Népköztársaság egyhetes ünnepére készültek a versenysorozat megtekintése helyett, de ettől függetlenül a szervezés, és elsősorban a nézőcsalogatás terén mindenképp fejlődnünk kell, nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a világversenyek megfelelő beharangozására, reklámozására.

- Érezhető már, hogy az ország olimpiai lázban ég?
- A Kínai Olimpiai Bizottság tagjaként állíthatom, hogy az ötkarikás játékok rendezési jogával óriási lehetőséget kaptunk, amellyel mindenképp élni szeretnénk. Átérezzük az olimpia jelentőségét, tudjuk, hogy világszerte több milliárdan követik az eseményeket. Mostanra szinte minden főbb létesítmény, stadion, sportcsarnok elkészült, a sportolókon és a szervezőkön is jól látni, hogy hatalmas erőbedobással készülnek a játékokra. Itt, Kantonban is hirdetjük már, bár a város több ezer kilométerre fekszik Pekingtől. A Tianhe Sportcsarnok környékén még csak egy óriásplakátot helyeztünk ki, de a város az elkövetkező két évben még számos rangos sporteseménynek ad otthont. Ebben az évben - a tollaslabda- és birkózó-világbajnokság után - Kantonban rendezzük meg az Ázsiai játékokat is.