Vágólapra másolva!
A helsinki rövidpályás úszó Európa-bajnokság zárónapjának 17.30-kor induló befejező programjában, négy versenyszám döntőjében összesen hat magyar úszó fellépése kínál izgulni valót.

Az athéni olimpián 200 méteren ezüstérmes mellúszó, Gyurta Dániel bő két évvel ezelőtti harcos és felkészült énjét mutatta az utolsó nap délelőtti műsorában: a Jövő SC-II. kerület 17. életévét taposó versenyzője az előfutamban 2:08.07 perces országos csúccsal rukkolt ki, s a harmadik legjobb eredmény birtokosaként jutott be a szám késő délutáni döntőjébe.

Klubtársa, Molnár Ákos afféle szerencsés vesztesként - merthogy eredendően csak a kilencedik időt úszta 2:09.88-cal - szintén befurakodott a legjobb nyolc társaságába. Ezt annak a szabálynak köszönheti, hogy egy nemzetből a selejtezők után csak a két legeredményesebb folytathatja szereplését, így az előtte végzett harmadik ukrán úszó kénytelen-kelletlen átengedte neki a döntős helyet.

Fortuna nem állt hasonlóképpen támogatólag Jakabos Zsuzsanna mögé: a 400 méteres vegyes tavalyi rövidpályás Eb-bronzérmese is a kilencedik lett az előfutamok összesített eredménylistáján, de előle senki nem hullott ki, így a pécsi versenyző búcsúzni kényszerült. A számnak így is van magyar döntőse, mivel a bajai Hosszú Katinka a harmadik legjobb időt érte el.

Mindkét magyar résztvevő döntőbe jutott női 200 m háton: Verrasztó Evelyn negyedikként, Szepesi Nikolett ötödikként vált tagjává a nyolcas mezőnynek.

Boulsevicz Beatrix, a 200 méter finnországi ezüstérmese még szombaton verekedte be magát a 100 m pillangó vasárnap esti fináléjába.