Vágólapra másolva!
Sikeresen zárult Martina Hingis visszatérésének első szakasza. A korábbi világelső öt hetet végigversenyezve, bámulatos gyorsasággal visszaküzdötte magát az első ötvenbe, igaz, ő magasabbra vágyik.

A profi sportoló életében az egyik legnehezebb kérdés, hogy mikor fejezze be a pályafutását. Van, aki ezt is pontosan megtervezi. A svéd Stefan Edberg például előre bejelentette, hogy az 1996-os lesz az utolsó idénye. Ennek megfelelően abban az évben mindenhol kitüntető figyelemmel kezelték, szeretettel fogadták, majd búcsúztatták. Pete Sampras, miután 2002-ben megnyerte a US Opent, a 14. Grand Slam-serlegét, többé nem lépett pályára, pedig hivatalosan még sokáig nem jelentette be a visszavonulását. Távozni tehát lehet csendben és látványosan, nagy felhajtással is. Külön történet persze, ha sérülés, betegség vagy más kényszerítő körülmény jelenti a játék végét.

A teniszezők általában 28-32 évesen fejezik be a világjárást. Egy korábbi világelső többnyire addig játszik, amíg esélyt lát valamilyen komoly eredmény elérésére. Aki járt már a csúcson, nehezen viseli, ha a "futottak még" között szerepel, és hetente verik el ismeretlen titánok. Érdemes volna visszakeresni, hogy az elmúlt harminc év legnagyobbjai mikor, miért, hogyan vonultak vissza és közülük hányan próbálkoztak újra.

Nem mellékes szempont, hogy ki hány évesen került az elitbe. Ez elsősorban a nőknél meghatározó, aki 14-15 évesen már Grand Slam-elődöntőket játszik, ritkán teniszezik tíz év múlva is a legjobbak között. Gyorsan ki lehet égni, a fiatal szervezet nehezebben bírja a folyamatos fizikai, idegi terhelést. Nem véletlenül szabályozza a WTA szigorúan, hogy 18 év alatt hány profi versenyen indulhat egy tehetség. Felidézhetnénk Andrea Jaeger, Tracy Austin, Jennifer Capriati, Iva Majoli vagy akár Monica Seles történetét is, de most igazából Martina Hingisről érdemes megemlékezni.

Mindössze öt hét telt el a 2006-os teniszidényből, túl vagyunk már egy Grand Slamen és hat Grand Prix-n a nőknél. De ez a bő egy hónap nem a Melbourne-ben győztes Amélie Mauresmóról, nem az Australian Open döntőjét furcsa körülmények között feladó Justine Henin-Hardenne-ről és még csak nem is az újra trónra jutott Kim Clijstersről szólt. A januári dicsőségtáblára, kicsit átcsúszva a februárba, Martina Hingis nevét kell írni. Megint lehetne arról írni, hogy a férfiaknál hasonló elképzelhetetlen lenne, és a Kassán született svájci Roger Federer parádéja egyben a női mezőny kritikája. Van ebben igazság, mert a fiúknál sokkal rövidebb ideig tartó kihagyás után is szinte lehetetlen a visszakapaszkodás, gondoljunk csak Gustavo Kuertenre vagy Juan Carlos Ferreróra. Persze igaz, Andre Agassinak 1998-ban sikerült, de ott az a kivétel, a nőknél viszont Monica Seles, Steffi Graf és akár Martina Navratilova történetét is említhetnénk. Persze egyikőjük sem három teljes év kihagyás után produkált olyan visszatérést, mint most Hingis.

A 25 éves zseni nem győzött ugyan egyéni versenyen az idén, de tizenöt mérkőzéséből tizenegyet megnyert, negyeddöntős volt Melbourne-ben, finalista Tokióban, ahol jobbnak bizonyult Marija Sarapovánál. A világranglistán négy hete még nem is jegyezték, ma már a 48. helyen áll. A mi, egykor szebb napokat megélt lányaink, Kapros Anikó, Kuti Kis Rita, Gubacsi Zsófia képtelenek az első kétszázba visszakerülni! Akkor most a női mezőny kritikája vagy Hingis zsenialitása, ami eddig történt? Szimpatikusabb és egyben reálisabb is Martinát magasztalni, mint a többiek tudását megkérdőjelezni. Fogadjuk el, hogy Hingis sikeresen visszatért, és mostantól ne lepődjünk meg semmin vele kapcsolatban. A célját a tervezettnél jóval hamarabb elérte: képes felvenni a versenyt a mai menőkkel. Az elmúlt hetek sikerei erőt és önbizalmat adnak neki ahhoz, hogy most még keményebben dolgozzon s készüljön a tavaszi amerikai kemény pályás viadalokra, Indian Wellsre és Miamira. A szabad kártyás korszak lezárult, sőt ha így folytatja, a Roland Garroson már kiemeltként próbálhatja meg elhódítani - az amúgy káprázatos gyűjteményéből egyedüliként hiányzó - Suzanne Lenglen-kupát.

Igazi világutazó az orosz Jelena Gyementyjeva: az Australian Openen kilencedik kiemeltként már az első fordulóban elbukott, de szinte a bajnokság végéig Melbourne-ben maradt, majd ment Tokióba, és ezen a héten már Párizsban versenyez. A moszkvai élete első, úgynevezett tier I-es Grand Prix-sikerével, a tokiói győzelemmel érkezik a francia fővárosba, ahol Clijsters visszalépése ellenére öten indulnak a top tízből. Az első kiemelt a hazaiak büszkesége, Amélie Mauresmo, aki egyelőre akkor sem tudja megelőzni a ranglistán Clijsterst, ha megnyeri a versenyt. Tavaly ugyanis döntős volt, így nem tudja ledolgozni 101 pontos hátrányát. A franciák egy jó kis házidöntőért szorítanak, abban bíznak, hogy vasárnap Mary Pierce lesz Mauresmo ellenfele a Stade Pierre de Coubertinben, a hatszázezer dolláros torna fináléjában.

Akik figyelik a ranglista alakulását, észrevehették, hogy valami nem úgy működik, mint korábban. A nőknél is megszűnt a bónusz pont, nem jár a legyőzött skalpjáért plusz. Ezért csúszott vissza majd negyven helyet az év elején Szávay Ágnes, és a régi rendszerben már Martina Hingis is sokkal előbbre járna.

A héten Tour-szinten csak egy magyar szerepel, Czink Melinda a 170 ezer dolláros Pattaya Women's Openen főtáblás egyéniben és párosban egyaránt. Magyar idő szerint kedd reggel a hatodik kiemelt kínai Csie Cseng ellen mutatkozik be.

A férfiaknál Davis-kupa-hét a mostani, de a világcsoportban érintett csapatok nevezési listáját böngészve annyi már megállapítható, hogy néhány sztár - Roger Federer, Lleyton Hewitt, Andre Agassi - inkább pihenéssel, edzéssel tölti az időt. A magyar válogatott az Euro-afrikai zóna II. csoportjában, az új kapitány Baranyi Szabolccsal csak április első hétvégéjén kezd Egyiptom ellen Budapesten, és esélye van arra, hogy a következő fordulóban a Marcos Bagdatisz vezérelte ciprusiakat fogadja.

hétfői eredmények
WTA-torna (600 ezer dollár), Párizs, első forduló:
Foretz (francia) - Grönefeld (német, 8.) 6:1, 1:6, 6:0
Loit (francia) - Vinci (olasz) 6:2, 6:1
Szafina (orosz) - Csakvetadze (orosz) 6:2, 6:1

WTA-torna (170 ezer dollár), Pattaya, első forduló:
Camerin (olasz) - Aszagoe (japán, 2.) 6:3, 6:2
Peer (izraeli, 4.) - Kim (dél-koreai) 6:2, 6:4
Llagostera Vives (spanyol, 5.) - Fudzsivara (japán) 6:1, 6:2
Nakamura (japán, 7.) - Kanepi (észt) 6:7 (8-10), 6:3, 6:3
Sanchez Lorenzo (spanyol) - Tanasugarn (thaiföldi) 3:6, 6:4, 6:2
Dominguez (spanyol) - Bondarenko (ukrán) 6:4, 6:3

Siklós Erik