Vágólapra másolva!
Berki Krisztián lólengésben bronzérmes lett, Gál Róbert talajon a negyedik helyen végzett a lyoni tornász Világkupán, amelyen már az új pontozási rendszerben értékelték a gyakorlatokat.

A szombati selejtezők során lólengésben a negyven induló között a szeren Európa-bajnok és vb-4. Berki Krisztián kapta a legmagasabb pontszámot, 15,150-et, megelőzve a francia Benyt (14,950) és a román Popescut (14,900), de a vasárnapi döntőben Popescu bizonyult a legjobbnak. A román versenyző 15,175-tel győzött, a második helyen az örmény Harutjun 15,125-tel végzett, a leugrásnál hibázó Berki pedig 14,975-tel lett bronzérmes. Érdekesség, hogy az athéni olimpiai bajnok kínai Teng Haj-bin 14,850 pontos gyakorlatával csak az ötödik helyet tudta megszerezni.

"Ha nem rontom el a leugrást, szerintem nyerhettem volna, mert ettől a hibától eltekintve a döntőben jobban sikerült a gyakorlatom" - jegyezte meg Berki, ellentmondva a pontozóknak, akik a selejtezőben 6,2-et adtak a gyakorlata kiinduló pontszámára, a döntőben viszont csak 5,8-at, mert az egyik elemét, a kétkörös orsót nem fogadták el.

A vb-bronzérmes Gál Róbert talajon harminchat induló közül 15,250 ponttal ötödikként került be a döntőbe, ahol egy helyet előrébb lépett, a román Dragulescu (15,725), a brazil Hypolito (15,525) és a kínai Zsu Haj (15,350) mögött 15,150 pontos gyakorlatával legjobb európaiként negyedik lett. Ugrásban a huszonkét indulóból a 13. helyen zárt 15,425 ponttal, itt a második ugrását elrontotta, s nem kerülhetett be a döntőbe.

"Nagyon örülök, hogy talajon finálés lettem, s bár a selejtezőben akadtak kisebb hibáim, bíztam benne, hogy a döntőben jobban tudok koncentrálni, és előrébb léphetek" - mondta el Gál Róbert.

Vereckei István vezetőedző tájékoztatása szerint a Világkupán nagyon sok volt a rontás, mert többen is olyan gyakorlatokkal rukkoltak ki, amely már-már túlmutatnak a fizikai határokon. A legutóbbi Világkupán talajon győztes holland Wammes ennek következtében a selejtezőben súlyos lábsérülést szenvedett.

"Az új pontozási rendszerrel még vannak problémák, leginkább a gyakorlatok kiinduló pontszámainak megállapítása terén. Ez Berkit és Gált is sújtotta. Összességében egyébként elégedett vagyok azzal, hogy két döntőben is érdekeltek voltunk, s szép lassan majd hozzászokunk az új pontozáshoz is" - nyilatkozta Vereckei István.

A Világkupa harmadik magyar indulója, Fekete Levente lólengésben 13.450-tel a 24., míg gyűrűn 14,750-tel a 18. helyet szerezte meg.

Fábik Tibor