Vágólapra másolva!
Engedélyt adott keddi rendkívüli ülésén a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága a margitszigeti úszó Európa-bajnokság rendezéséhez szükséges építmények több mint 11 ezer négyzetméternyi közterület-használatához.

A testület Horváth Gyula (MSZP) alelnök előterjesztésében tárgyalt újból a kérdésről, miután múlt szerdán a kormánypárti és az ellenzéki képviselők szavazategyenlősége miatt nem hoztak végleges döntést.

Ezúttal a kormánypárti többség szavazataival döntöttek az engedély megadásáról; a képviselők ugyanakkor egyhangúlag "tűrhetetlen, felháborító" dolognak tartották, hogy az EB szervezői "a testület nyakába kívánják varrni az el nem végzett munkájukból fakadó felelősséget".

Egyetértettek Ráday Mihály érvelésével, aki abszurd helyzetnek minősítette, hogy egy építkezés végén kér valaki engedélyt az adott munkához. A szocialista politikus szerint egy szakbizottságtól jogosan várható el, hogy döntése előtt mérlegelje a körülményeket.

Endrédy István (MKDSZ) bizottsági elnök közölte: ez esetben a jó cél ellenére bizonyítható törvénysértések történtek. Véleménye szerint szégyen a jogállamiságra, "ha lehet ebben az országban elmegyógyintézetbe valónak minősíteni azt, aki jogszabálysértést tesz szóvá".

Marsi Péter Pál (MIÉP) emlékeztetett rá, hogy ez ügyben számos politikai döntés miatt alakult ki a jelenlegi helyzet. A Fővárosi Közgyűlés például az aggályok ellenére támogatta azt, hogy a Lágymányos helyett a Margitszigeten legyen az úszó-Eb. Politikai döntésnek tartotta azt is, hogy a beruházásra ígért pénzt jelentősen lefaragták. Mint mondta, mindezek miatt a szavazásnál csak tartózkodni lehetett.

Kammerman Csaba (MKDSZ) éles szavakkal utasította vissza az Eb fő szervezőjének, Gyárfás Tamásnak a bizottságra tett sértő szavait. Hangsúlyozta, hogy amikor törvényeket, előírásokat nem tartanak be az építők, nincs például építési engedély, fákat vágnak ki, rombolják a zöld területet, a bizottságnak kötelessége felhívni a figyelmet a környezet pusztítására. Kilátásba helyezte, hogy a múlt heti hasonló nyilatkozata esetén beperlik Gyárfás Tamást. Az Eb fő szervezője akkor ugyanis kétségbe vonta azon képviselők elmeállapotát, akik nem szavazták meg a közterület-használati engedélyt.