Vágólapra másolva!
Kammerer Zoltán három olimpiai aranyérme mellett a német titkok nagy tudójának is tarthatná magát, hiszen több mint hét éve versenyzik már együtt a kajaksport jelenlegi legnagyobb párosával, a Ronald Rauhe, Tim Wieskötter kettőssel. A német duó 2000 óta minden világ- és Európa-bajnokságon a dobogó legfelső fokára állt fel 500 méteren, az idén azonban igazi riválisra akadtak Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor személyében.

- Nagyon jól ismerem a német fiúkat - meséli Kammerer Zoltán. - A kilencvenkilences milánói világbajnokságon, kétszáz méteren már bronzérmet szereztek, majd rá egy évre megnyerték az Európa-bajnokságot ötszáz méteren. Az olimpia azonban a mienk volt Storcz Botonddal, ám azóta senki sem tudott a közelükbe férkőzni.

- Az idén Önöknek sikerült, hiszen a duisburgi Világkupán és a racicei Európa-bajnokságon is csak centikkel kaptak ki.
- Így van, és erre nagyon büszke vagyok, hiszen ők évek óta hajóhosszal verték a mezőnyt. Kucsera Gabival azonban most a nyomukban vagyunk, és bízom benne, hogy hamarosan el is csípjük őket. Ha nem Szegeden, akkor jövőre a duisburgi világbajnokságon.

- Mi lehet a németek titka?
- Az, hogy egy hajóban nőttek fel. Szerintem, ha most kikapnának, nem ülnének szét, hiszen a folytonosságban, az állandóságban rejlik az erejük. Nálunk, a magyar kajaksport színvonala miatt nincs ilyen. Ha meginogsz, holnap már lehet, hogy nem te ülsz abban a hajóban. Ez afféle plusz terhet jelent a versenyzőink számára. Hogy mi szól még a németek mellett? A robbanékonyságuk, gyorsaságuk, ami egyedülálló a nemzetközi mezőnyben.

- A Kammerer-Kucsera kettős gyorsaságán is van mit irigyelni...
- Igen, csak a hajrában eddig nem bírtunk velük. Mi száz és négyszáz méter között vagyunk nagyon jók, ha az ezen a szakaszon szerzett előnyünk kitart, akkor nyert ügyünk van. Eddig még nem tartott ki.

- Szegedre más taktikával készülnek?
- Ötszáz méteren már nincs taktika. Menni kell, ahogyan csak bírsz.

"Az ezer méter már más ügy" - veszi át a szót Kucsera Gábor, aki tavaly még Kökény Roland párjaként megnyerte a zágrábi világbajnokságot. "Ott van rá lehetőség, hogy megtervezd a futamot. A szegedi világbajnokságon szeretnénk lekopírozni azt a pályát, amit az Európa-bajnokságon mentünk."

- Tavaly a világbajnokságon az Ihle, Herszel összeállítású német hajót győzték le. Az Európa-bajnokságon az Ihle, Wagner duót utasították maguk mögé. Érezhető a különbség Herszel és Wagner között?
- Azt hiszem, az Ihle, Wagner páros erősebb, amit az időeredmények is mutatnak, és bár a racicei Európa-bajnokságon legyőztük őket, nem érezzük magunkat nyeregben.

- Az, hogy "félig" címvédő, jelent valami előnyt?
- Nem foglalkozom ezzel a gondolattal. Az tavaly volt, az idén pedig már más párral, más versenyen próbálkozom. Az adott feladat és cél a fontos, ebben az esetben az, hogy két jó verseny során mindkét számban sikerüljön a dobogóra állnunk "Kamerával".