Vágólapra másolva!
Bárdosi Sándor és Virág Lajos is kiesett a Kantonban zajló birkózó-világbajnokságon.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Kantonból

A birkózó-világbajnokság második napján két kötöttfogású versenyzőnk volt érdekelt. 84 kilogrammban Bárdosi Sándor, aki egy holland versenyzővel kezdett, míg a 96 kilogrammban Virág Lajos, rá egy észt birkózó várt az első fordulóban. Legalábbis a sorsolást követő éjjelig azt hittük.

Komáromi Tibor szövetségi kapitány hétfőn még arról beszélt, hogy szerencsés volt Virág, mert a könnyebb ágra került, ám mára a kínai szervezők kicsit átvariálták a sorsolást, így borult minden. A hivatalos indoklás szerint egy kirgiz versenyzőt kizártak, mert két évvel ezelőtt a világbajnokságon még más ország színeit képviselte (ezt mondjuk már a két hónappal ezelőtt elküldött nevezések során is észrevehették volna a szervezők...) Természetesen a kedvezményezett egy hazai versenyző lett az új program szerint - ennyit a szabályokról és a kínai sosolási szokásokról.

Virág így a vietnámi Van Duc Nguyennel nézhetett farkasszemet, és esélyesként meg is verte ázsiai ellenfelét. Az első menetben Virág pompásan védekezett, majd fejlefogásból - klasszikus nevén "vasgyárival" - pörgette meg ellenfelét, 3:0 arányban hozta a két percet, hogy aztán tussal verje riválisát, akinek emeléspróbálkozásába Virág pontos ütemmel kontrázott bele. Bárdosi is hamar végzett De Vos Freddel, két menetben diadalmaskodott. Bárdosi fürgesége meglepte a hollandot, birkózónk az első kört 6:0, a másodikat 3:1-re nyerte.

A következő fordulóban Virág Lajosra a svéd Jimmy Lidberg várt. Az első menetben szabálytalan "békaállás" miatt intették Virágot, ezért a svéd 3:1-re hozta a két percet. Aztán a magyar versenyző egyenlített, jött a 3. menet, amelyben a korongfeldobás nem Virágnak kedvezett, és miután a svéd szerezte az utolsó pontot, ő jutott tovább.

Bárdosi Sándor a második fordulóban a törökök világ- és Európa-bajnokával, Nazmi Avlucaval csatázott, s kapott ki 2-0-ra nagy taktikai párbajban, úgy, hogy közben akciópontot nem tudott rajta csinálni ellenfele, mindannyiszor bírói intések hátráltatták, amelyekért büntetőpontokat kapott. A napon először tüntetett hangos füttyszóval a közönség Bárdosi mellett, ám ez sovány vigasz volt nekünk.

Később a 96 kilogrammban Jimmy Lidberg kikapott a grúz Nozadzétól, ezért Virág Lajos kiesett a további csatározásokból, akárcsak a súlycsoportjában 2004 athéni olimpia bajnoka, az egyiptomi Gaber, és a tavalyi év világbajnoka, Hamza Yerlikaya, akit cseh riválisa, Svec Marek tussal vert meg a 4 közé jutásért.

Virág Lajos: "A világbajnokság előtt is arról beszéltem, hogy a szerencsének mekkora szerepe van a mai birkózásban, itt az ékes bizonyíták rá, úgy estem ki, hogy pontot nem csináltak rajtam. Igaz, hogy a svéd ellen egyszer talán emelhettem volna, azt elmulasztottam. A féléves kihagyásom után most megbizonyosodtam arról, hogy miben kell fejlődnöm.

Nazmi Avluca döntőbe került, Bárdosi Sándor pedig a vigaszágon folytathatta a birkózást. Először az amerikai Clark Jake-kel került össze, az első menetet 4:1-re elveszítette, a folytatásban felpörgött, és előbb egyenlített, majd az utolsó 2 percben kitolta Clarkot a szőnyegről, később pedig megemelte, ám ez is kevés volt, mert a tengerentúli fejen átbillentette, és ezzel ő lépett tovább. Bárdosi kiesett.

Bárdosi a következőképpen nyilatkozott a vesztes csata után: "Mentem előre, minden pontért meg akartam küzdeni és ez lett a vesztem. A nagy vehemenciát kihasználta ellenfelem, ezért kaptam ki."

A lelátón ült Komáromi Tibor, aki értékelte az eddig látottakat. "Nehéz bármit is mondanom. Volt olyan versenyző, akitől lényegesen többet vártam. Virág Lajosról tudtam, hogy nincsen százszázalékos állapotban, Bárdosi pedig a taktikai csata vesztese lett."

A szabadfogású férfiak is mérlegre léptek, a 60 kg-osok között induló Wöller Gergő sorsolását Gulyás István szakágvezető ismertette: "Gergő az első fordulóban az Egyesült Arab Emirátusok birkózójával kezd. A lényeg, hogy mindig egy ponttal többet kell szereznie, mint ellenfele" - konstatálta széles mosollyal a tréner. A nehézsúlyban, kötöttfogásban Deák Bárdos Mihály ukrán birkózóval kezd.

Forrás: MTI

Joe Warren már tavaly, Budapesten is jól küzdött

Warren, az erőember

Miközben a napi csatározásokat néztem a szőnyegen, a 60 kilogramm idei világbajnoka, Joe Warren téblábolt a nézőtéren. "Szeretnék gratulálni a győzelméhez" - szólítottam meg a versenyzőt.

"Köszönöm és örülök, hogy a grúz ellenfelemet megvertem. Nagyon nagy csata volt, az utolsó pillanatig kiélezett."

- Az Ön beceneve az amerikai válogatottnál Powerman, azaz erőember, mivel érdemelte ezt ki?
- Hogy nem adom föl az utolsó pillanatig sem. Hajtok, visz előre a fejem és a szívem. A csapattársaim ragasztották rá a nevem, de lám, méltó voltam hozzá.

Eredmények, kötöttfogás:
74 kg
világbajnok: Volodimir Sackim (Ukrajna)
2. Marko Yli Hannuksela (Finnország)
3. Manucsar Kirkvelia (Grúzia) és Marko Madsen (Dánia)

84 kg
világbajnok: Mohammed Abdelfatah (Egyiptom)
2. Nazmi Avluca (Törökország)
3. Alekszej Misin (Oroszország) és Saman Tahmasebi (Irán)
...14. Bárdosi Sándor (Magyarország)

96 kg
világbajnok: Heiki Nabi (Észtország)
2. Marek Svec (Csehország)
3. Kalojan Dincsev (Bulgária) és Hamza Yerlikaya (Törökország)
...9. Virág Lajos (Magyarország)