Vágólapra másolva!

Federer megállítása a fő melbourne-i feladat

Hétfőn Melbourne-ben elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei első tenisz Grand Slam-tornán, az Australian Openen. A fő kérdés továbbra is az, megállítható-e a férfi teniszt uraló Roger Federer pazar sorozata, vagy továbbtart a svájci uralom. A hölgyeknél a szakemberek a francia Amélie Mauresmo és az orosz Marija Sarapova párharcát várják. Magyar induló egy lesz: Czink Melinda.

Unalomba fulladhat a következő évek férfitenisz-versengése, ha nem akad valaki, aki megszakítja Roger Federer diadalmenetét. A 26. életévében járó svájci számára a négy Grand Slam-torna közül három olyan, mintha hazajárna edzeni: tavaly az Australian Open mellett megnyerte az US Opent, s a wimbledoni viadalt is. Egyedül a salakpálya okoz neki kisebb fejfájást, ezzel együtt 2006-ban a döntőig menetelt a Roland Garroson - elképzelni is "szörnyű" mi lesz, ha egyszer megszokja azt a borítást is.

"Az idén sokkal jobban sikerült a felkészülésem, mint legutóbb" - nyilatkozta a 9-szeres Grand Slam-győztes Federer és ez nem sok jót jelent a riválisok számára. Még akkor sem, ha a szombati, meghívásos Kooyong Classic elnevezésű torna döntőjében 6:2, 3:6, 6:3-ra kikapott Andy Roddicktól...

De ha nem Federer, akkor ki lehet az első?

Ha rendbe jön sérülése, akkor Rafael Nadal komoly veszélyt jelenthet, hiszen Federer tavalyi öt veresége közül négyet a spanyoltól szenvedett el (egyet pedig Andy Murraytől még Cincinnatiben, ám a Brad Gilbert edzette skót diadala csodaszámba menne).

Nadal mellett az oroszok Davis-kupa-győzlemének fő letéteményese, Marat Szafin, esetleg honfitársa, Nyikolaj Davigyenko, esetleg a már említett Roddick (aki sokkal jobban játszik, mióta Jimmy Connors az edzője), a szintén amerikai James Blake, a spanyol Tommy Robredo, esetleg a tavalyi meglepetésember, a ciprusi Marcos Bagdatisz, s a szakírók által szintén idesorolt német Tommy Haas és argentin David Nalbandian lehet esélyes.

A hazaiak reménykedhetnek Lleyton Hewittban, aki a The Age című napilapnak azt nyilatkozta, képes lehet a végső győzelemre is. "Ha túlélem az első hetet, esetlen néhány nagy nevet is legyőzök, akkor minden lehetséges. Úgy vélem, a mentális erősség most fokozott szerephez jut majd" - vélte az ausztrál.

A férfiaknál nem vesz részt az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a német Nicolas Kiefer. A Melbourne-ben tavaly elődöntőig jutott német kiválóság, aki az elmúlt fél évben sérülés miatt nem játszott egyetlen tornán sem, saját internetes honlapján azzal magyarázta döntését, hogy még nincs megfelelő formában ahhoz, hogy Grand Slam-viadalon vegyen részt.

A hazai drukkerek nagy bánatára Mark Philippoussis is kidőlt, a közönségkedvenc ausztrál a Hopman-kupa során szenvedett térdsérülést, s már túl is van a műtéten. Philippoussis pályafutása során negyedszer feküdt kés alá, a jobb térdének azonban egészed eddig nem volt még baja.

A hölgyeknél sok a hiányzó és még több az esélyes. Biztosan távol marad Justine Henin-Hardenne. Ha hinni lehet a pletykáknak, és a belga újságoknak, akkor lehet, hamarosan egy taggal rövidebb lesz a klasszis teniszező neve. A La Meuse című internetes sportmagazin úgy tudja, hogy a belga teniszcsillag válik férjétől, Pierre-Yves Hardenne-től, akivel még 2002 november 16-án házasodott össze. A válásról szóló hírt Henin még nem erősítette meg, annyit lehet csupán tudni, hogy férjével együtt tengerparton töltötte az ünnepeket.

A női mezőnyből ugyancsak hiányozni fog Lindsay Davenport, aki babát vár, így 1992 óta először nem lép pályára Melbourne-ben. Nem lesz ott a mezőnyben a korábbi Roland Garros-győztes orosz Anasztaszja Miszkina sem, akinek Új-Zélandon kiújult a lábujjsérülése, és vélhetően a Hopman-kupától csuklóproblémák miatt visszalépett Venus Williams sem jön rendbe január 15-ig.

Forrás: EPA

Sarapova lehet a címvédő Mauresmo legnagyobb riválisa

Tavaly a francia Amélie Mauresmo vitte el a pálmát, idén is ő az esélyes. Nagy riválisa lesz az orosz Marija Sarapova, az idei visszavonulását tervezgető belga Kim Clijsters, vagy - szerencsés esetben - a svájci Martina Hingis is ott lehet a végső elszámolásánál.

A magyarok közül alanyi jogon egyedül Czink Melinda főtáblás, Gubacsi Zsófia, Szávay Ágnes és Nagy Kyra kiesett a selejtezőben. Czink a spanyol Virginia Ruano Pascual (67.) ellen lép pályára az első fordulóban.