Vágólapra másolva!
A téli sportok szerelmesei nem panaszkodhatnak: alighogy a svédországi Aréban véget ért az alpesisí-világbajnokság, csütörtökön Szapporóban máris kezdődik az északisí-vb, amelyen 49 ország 495 sportolója indul.

A japán városban zajló esemény már csak azért is történelmi jelentőségű, mert Ázsiában még nem rendeztek északi vb-t. Ráadásul a japán szervezők egy igazi különlegességgel is szolgálnak, ugyanis egy hatalmas csarnokban rendezik meg a sífutók sprintversenyeit, amire még nem volt példa a világbajnokságok történetében.

Ami az esélyeket illeti, sífutásban a nőknél a Világkupában toronymagasan élen álló finn Virpi Kuitunen a legnagyobb favorit, akit leginkább a norvég Marit Björgen és a cseh Katerina Neumannova szoríthat meg. Előbbi 30 km-en, utóbbi 10 km-en címvédő. A férfiaknál valószínűleg a német Tobias Angerer, a francia Vincent Vittoz és szinte a teljes norvég válogatott nagy csatájára lehet számítani. A skandinávok csapatának a sílövő fenomén, Ole Einar Björndalen is tagja, aki a 15 km-es szám egyik nagy esélyese.

A vb vitathatatlanul legnépszerűbb szakágában, a síugrásban óriási küzdelem várható, hiszen legalább öt olyan versenyző van, aki aranyérmet nyerhet, ráadásul a meglepetés sem zárható ki. Első számú favoritnak a sztárok közé a mostani szezonban berobbant két kiválóság: a Vk-ban éllovas, Négysáncverseny-győztes norvég Anders Jacobsen, illetve az osztrák Gregor Schlierenzauer számít.

A "régi" nagyok közül a lengyel Adam Malysz, illetve a svájci Simon Ammann és Andreas Küttel repülhet a legmesszebb, de nem szabad leírni a nagysáncon címvédő finn Janne Ahonent sem. Schlierenzauer honfitársaira, így a kétszeres olimpiai bajnok Thomas Morgensternre is oda kell figyelni, mert közülük bárki kifoghat egy jó napot, s így akár a dobogó legmagasabb fokáig "repülhet".

A csapatversenyben is óriási izgalmakra van kilátás, hiszen a legutóbbi Vk-fordulóban az utolsó, nyolcadik sorozat előtt kevesebb mint négy pont volt a különbség a végül győztes osztrákok javára a norvégokkal szemben.

Forrás: EPA

Északi összetettben aránylag egyszerű a képlet: az aranyéremért a Világkupában vezető finn Hannu Manninen, a norvég Magnus Moan és az osztrák Christoph Bieler fog megküzdeni.

A magyar színeket öten képviselik: Cseke Csaba, Holló Mátyás, Tagscherer Imre, Tagscherer Zoltán és Zámbó Viktória egyformán sprintben, illetve a férfiak 15 km-en, míg Zámbó 10 km-en áll rajthoz.