Vágólapra másolva!
Januárban a törökországi Antalyában tartotta a FIDE Elnöki Tanácsa soros ülését, ahol többek között az új világbajnoki rendszer bevezetéséről tanácskoztak. A végső döntést az elnökre, Kirszan Iljumzsinovra bízták, aki a vezető nagymesterekkel, a nemzeti sakkszövetségekkel, az ACP vezetőivel történt egyeztetések után az "A" változatot fogadta el. Amennyiben Vlagyimir Kramnyik megvédi címét a szeptemberi nyolcrésztvevős világbajnoki döntő megnyerésével, akkor jövőre Veszelin Topalovval játszik párosmérkőzést. Ha más hódítaná el a címet, akkor jövő tavasszal az orosz nagymester mérkőzik meg vele. 2009-től már a kétévente megrendezésre kerülő Világkupa adja a kihívót. Kétévente a világranglista első hat helyezettje "FIDE Masters Cup" tornán is összeméri erejét.

A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov az új világbajnoki rendszert könnyen átláthatónak ítélte meg, amely könnyebben megmagyarázható a szponzoroknak, a médiának is. A javaslat nagyobb presztízst ad a kétévente megrendezésre kerülő Világkupa győztesének, hiszen 2009-től már az aktuális világbajnok kihívója lesz.

Idén azonban a bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalovnak a világbajnoknak, Vlagyimir Kramnyiknak kell szurkolnia, hogy megnyerje a mexikói nyolcfős, kétfordulós viadalt, mert ebben az esetben 2008-ban ismét megmérkőzhet vele. Amennyiben Kramnyik nem végez az első helyen, s ezzel nem védi meg címét, akkor az orosz nagymester jövőre "visszavágót" játszik a torna győztesével. Az új világbajnoki rendszer tehát az első évben privilégiumot ad Kramnyiknak.

Meghatározták a kétévente, a páratlan években lebonyolításra kerülő Világkupa új menetrendjét. A 126 jogosult résztvevőt (kontinens bajnokságokról lehet bejutni, illetve a legjobbak Élő-pontjaik alapján kapnak meghívást) 14, egyenként 9 fős csoportra osztanák be, és a körversenyek győztesei, illetve a négy legjobb második harcolnák ki a továbbjutást. A következő körben a 18 sakkozót ismét kilencfős csoportba osztanák be, és a két győztes vívna négyjátszmás párosmérkőzést.

2009-ben a Világkupa győztese egyúttal világbajnoki kihívó lesz, a döntőket a páros években játszanák le. (Először a 2009-es győztes játszhat döntőt 2010-ben az aktuális világbajnokkal, a 2011-es 2012-ben, s így tovább). 2008-tól az Élő-pontok alapján összeállított világranglista első hat helyezettje "FIDE Masters Cup" elnevezésű viadalon is összeméri erejét. A kétfordulós torna minimális díjalapja 500 ezer dollár lesz. Még alapos kidolgozásra vár a javaslat, különös tekintettel az aktuális Élő-pontokra, átlagot számolnak-e, vagy valamelyik negyedéves listát veszik-e figyelembe.

Verőci Zsuzsa