Vágólapra másolva!
A zágrábi asztalitenisz-világbajnokságon a Póta Georgina, Tóth Krisztina, valamint a Lovas Petra, Pergel Szandra kettős is bejutott a legjobb 16 közé, amire csak a legmerészebb álmainkban számíthattunk.

De a napi beszámolt kezdjük azzal, hogy a szerda nagyon rosszul kezdődött számunkra, mert vegyes párosban Pázsy Ferenc és Póta Georgina már a 128 között 4:2-re kikapott a japán Macudaika, Isikava kettőstől. Macudaika még csak 16 éves, de óriási tehetség, amit jelez, hogy tavaly ő nyerte a kairói junior világbajnokságot. Ám a felnőtt világranglistán még csak a 131., így az idei Eb-n bronzérmes Pázsyéknak illett volna továbbjutniuk ellenük.

"Ha két japán összeáll, azzal a kettőssel mindenképpen számolni kell, és a nőknél Isikava egyébként is kiválóan játssza a párost. Sajnos két szettet is előnyről veszítettünk el, ami már nem fért bele" - kommentálta a történteket a lelátón Téglás Péter, női válogatottunk szövetségi kapitánya.

Az első fordulón még kedden sikerrel túljutott három vegyes párosunk közül kiesett a Zwickl Dániel, Pergel Szandra, valamint a Fazekas Péter, Lovas Petra összetételű duónk is, előbbiek egy hongkongi, utóbbiak a tizenharmadik kiemelt dél-koreai Li Jung Szam, Mun Hjun Jung kettőssel szemben maradtak alul 4:2-re, illetve 4:3-ra. Fazekasék egyébként 2:0-ra vezettek, és labdájuk volt a 4:3-hoz is... Jakab János és Tóth Krisztina javítottak a mérlegen, 4:2-re nyertek a francia Legout, Phai Pang egység ellen. Este azonban a tizedik helyen kiemelt hongkongi Csung Juk, Zsang Ruj kettős már számukra is kemény diónak bizonyult, az ázsiaiak 4:1-re győztek, így a férfi páros után a vegyes párosban sem maradt több érdekeltségünk.

Női párosban viszont mindkét egységünk bejutott a legjobb tizenhatba, amire csak a legmerészebb álmainkban számíthattunk! A kilencedik helyen rangsorolt, Tóth, Póta kettőst féktettük a tajvani Cseng Csing, Li Csen duótól, de aggodalmunk alaptalannak bizonyult, Tóthék 4:1-re nyertek. "Ez egy fiatal tajvani kettős, és látszott, hogy tisztelnek bennünket" - jegyezte meg később Tóth Krisztina. Párosunk csütörtökön 11 órakor a harmadik kiemelt Tie Ja-na. Csang Ruj kettőssel találkozik a nyolc közé jutásért.

Ugyancsak nyolcaddöntős a Lovas Petra, Pergel Szandra kettős, s ez mindenképpen várakozáson felüli eredmény. Lovasék végül nem a Wosik, Wu Jia-duo párossal meccseltek, mert a németeket az előző körben kiejtette a görög Fili, Ntoulaki egység. Amely a mieink ellen is megnyerte az első két szettet, ám a magyar páros óriási bravúrral fordított 4:2-re. "Amikor láttuk, nem a németekkel játszunk, tudtuk, hogy van esélyünk a továbbjutásra. Azzal együtt, hogy a görögöknek valami egészen elképesztően kellemetlen a stílusuk, és lehetetlen helyzetből is visszaadják a labdákat. Nem véletlenül verték ki Wosikékat" - fogalmazott Lovas. A Lovas, Pergel duó csütörtökön 11 órakor a hetedik kiemelt kínai Li Nan, Liu Si-ven párossal játszik a nyolc közé jutásért.

Női egyesben a 128 között négy indulónkból csupán Pergel esett ki, miután 4:1-re kikapott a spanyol Ramireztől. Lovas a francia Haffnout, Póta a görög Mitrout, Tóth pedig a thaiföldi Muangsukot győzte le egyaránt 4:1-re. Hatszoros Európa-bajnoknőnknek azonban alaposan meggyűlt a baja az ellenfelével. Elhűlve láthattuk, hogy Ázsiában nem csak a kínaiak, koreaiak és japánok tudnak pingpongozni. A pöttömnyi Muangsuk remekül játszott, s a megnyert negyedik szett mellett az elsőben tizennyolc (!), a másodikban tíz pontot szorgoskodott össze. "Nehéz meccs volt, folyik rólam a víz, de az is igaz, hogy nagyon meleg van a csarnokban. A thaiföldi lány már sokaknak okozott nehéz perceket, szóval, örülök, hogy túljutottam rajta " - mondta el Tóth.

A férfiaknál Jakab a 128 között nagy szenzációt okozott, 4:2-re legyőzte a francia Eloi-t, aki a 35. a világranglistán, miközben a magyar játékos csak a 138. A 140. Fazekas is nálánál magasabban rangsorolt versenyzőt győzött le, mégpedig a 80. helyen található szlovák Keinathot, szintén 4:2-re. A 83. helyen álló Pázsy Ferenc viszont 4:3-ra kikapott a svéd Svenssontól, aki 114. a rangsorban, a döntő szettben ráadásul három meccslabdát is elhibázott...

Este női egyéniben a 32 közé jutásért Póta Georgina a világranglistán negyedik kínai Kuo Jüével csapott össze, és az első játszmát meg is nyerte. Sajnos a csoda csak eddig tartott, mert az ázsiai 4:1-re fordított. "Az első szettben láttam, hogy a kínai lány, hiába világklasszis, rettenetesen izgul. Tőle elvárták a győzelmet, és biztosan megfordult a fejében, milyen kellemetlen lenne neki, ha kikap. Talán még a második játszmát is megnyerhettem volna, hiszen 6:4-re vezettem, de arra most még nem volt esélyem, hogy győzzek ellene. Majd két év múlva!" - nyilatkozta Póta.

Lovas Petra jóval szomorúbb volt, miután 4:2-re kikapott a világranglistán tizenhatodik hongkongi Lin Lingtől. "Már többször is játszottunk egymással, és megesett, hogy nagyon simán kikaptam. Most valóban csalódott vagyok kicsit, mert jó lett volna döntő játszmára kényszeríteni a hongkongi lányt" - bökte ki a Postás versenyzője.

Póta és Lovas után Tóth is játszott a 32 közé jutásért, s ha nehezen is, de ő megoldotta a neki jutott könnyebb feladatot: 4:2-re nyert a spanyol Ramirez ellen.