Vágólapra másolva!
Mind a kilenc számban lesz magyar hajó a szombati 1000 m-es döntőkben a spanyolországi Pontevedrában zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon, ugyanis a pénteki középfutamból a kenu egyesben versenyző Vajda Attila is biztosította a helyét a legjobbak között.

A piros-fehér-zöld küldöttség tagjai közül csak a Démász-Szeged olimpiai bronzérmesének kellett vízre szállnia a délelőtti program során, az első három hely valamelyike ért finálét. Vajda végig nagy csatát vívott a fehérorosz Alekszandr Zsukovszkival, s végül ha csak pár centiméterrel is, de kikapott riválisától, de második helye így is biztos továbbjutást ért.

A sikeres szereplés ellenére a magyar kenus nem volt maradéktalanul elégedett. "Nem mentem túl jó pályát, nagyon fodrozódik a víz, nehéz megfogni. A legváratlanabb pillanatokban löki meg egy-egy hullám a hajót. Tegnap eltört a lapátom, így ma egy újjal kellett mennem, ez is kissé szokatlan volt" - mondta a partraszállást követően.

Ezen a távon Kovács Katalin és Benkő Zoltán (mindkettő K-1), a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos, valamint a Kozmann György, Kolonics György kenus duó, illetve a két kajaknégyes (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma; Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor) már a csütörtöki előfutamból kvalifikálta magát a fináléba. Női K-2-ben és C-4-ben a nevezések alacsony száma miatt nem rendeztek előcsatározásokat, így az Eb-újonc Kozák Danusia, Szabó Gabriella kettős és a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású kenu négyes csak a szombati döntőben mutatkozik be az Eb-n.

Pénteken 18 órától az 500 m-es középfutamokat bonyolítják le a kontinensviadalon, magyar részről Vajda (C-1), Vereckei (K-1) és a Kammerer, Kucsera kajakpáros lesz érdekelt.