Vágólapra másolva!
Az amerikai vágtázót, Tyson Gayt és az etióp hosszútávfutónőt, Meseret Defart választotta meg az év atlétájának a sportági világszövetség, az IAAF, amely a vasárnap esti, monacói gálán köszöntötte 2007 legjobbjait.

Gay az etióp maratonista klasszist, a világrekorder Haile Gebreselassiét és a kínai gátas kiválóságot, Liu Hsziangot (Liu Xiang) megelőzve nyert, míg Defar a győzelemre jelölt "hármak" közül a svéd hétpróbázó Carolina Klüftöt és a horvát magasugró Blanka Vlasicot utasította maga mögé a végső voksoláson.

Az év eredménye kategóriában a 100 m jamaicai világcsúcstartója, Asafa Powell, illetve Vlasic diadalmaskodott, az "atlétika hőse" elnevezésű trófeát az amerikai Carl Lewis érdemelte ki.

Az "Ösztönzés" kategóriájában a brit futónő, Paula Radcliffe, illetve Gebreselassie lett az első, az újoncok közül a bahamai magasugró Donald Thomast látták a legjobbnak.

Az esztendő felfedezettje a kenyai akadály- és hosszútávfutó Ruth Bisibori Nyangau, az év edzője pedig a női rúdugrás élő legendájának, az orosz Jelena Iszinbajevának a mestere, Vitalij Petrov lett.

A legrangosabb elismerés tulajdonosa, Tyson Gay az idei oszakai világbajnokságon három aranyérmet is szerzett (100 m, 200 m , 4x100 m váltó), Meseret Defar pedig 5000 méteren nyert vb-aranyat és állított fel idén világcsúcsot is. Az IAAF-nél kiérdemelt elsőség nem csupán erkölcsi elismerést jelent, a két győztes egy-egy 100 ezer dollárról kiállított csekket is kapott a monte-carlói gálaünnepségen.