Vágólapra másolva!
Karácsonyra jelenik meg a Chess Informant 100. kötete.  A legújabb  kiadvány az előfizetők számára rövidesen letölthető a www.sahovski.co.yu honlapról. A könyv a májustól augusztus végéig tartó időszak versenyeinek legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, tanulságos kombinációit és végjátékait gyűjti csokorba. Többek között az elisztai világbajnok-jelölti párosmérkőzések, a szófiai, a foroszi és a bieli szuperversenyek, rangos nyílt viadalok figyelmet érdemlő partijait elemzik maguk a játékosok. Döntött a nemzetközi zsűri, a 99-as kötet legjobb játszmájának a linaresi-moreliai szuperversenyen játszott Anand-Carlsen partit választotta. Az indiai nagymester a norvég titánnal vívott nagy harcot az első helyért, ami végül Anand győzelmével végződött. A legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját az orosz Vlagyimir Kramnyik nyerte el, a monacói Amber-versenyen Magnus Carlsen volt az áldozata.

A sakkozók körében oly népszerű kiadvány fantasztikus jubileumot ünnepel. Az 1966-ban létrejött belgrádi szerkesztőség aligha gondolt arra, hogy 41 év múlva a 100. kötet lehet az egyik értékes karácsonyi ajándék.

Közel 1000 játszma, illetve megnyitáselméleti érdekességgel szolgáló parti részleteit gyűjtötték csokorba. Az elisztai világbajnok-jelölti párosmérkőzések legizgalmasabb összecsapásai, a szófia, a foroszi, a bieli tornák mellett a legrangosabb csapatbajnokságok partijainak elemzéseit böngészhetjük, sok érdekességgel szolgálnak a nyílt versenyeken vívott játszmák is.

Ezúttal sem hiányoznak a hatásos kombinációk és tanulságos végjátékok, valamint a négyhónapos periódus legfontosabb eredményeinek listája. A kötetben a szerb Aleksander Matanovic pályafutásának érdekes partijaival, kombinációival, végjátékaival ismerkedhetünk meg. Matanovic sokáig a jugoszláv sakkozás egyik legjobbja volt, hosszú éveken keresztül a Chess Informant igazgatója.

Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 99-as kötet legjobb partijaira nyolc főből álló grémium szavazott. Ismét a látványos kombinációk, taktikai csapások nyerték el a szakemberek elismerését, de meglepően nagy szóródást mutatnak a pontszámok. A Morelia/Linares és a Wijk ann Zee-i Corus-tornákon értékes partik egész sora született, nem véletlenül, hogy ez a két verseny viszi a pálmát.

A linaresi szuperversenyen meglepetésre Viswanathan Anand legnagyobb riválisa a 16 éves Magnus Carlsen volt. Az első hely szempontjából is fontos partit nyert meg a torna második félidejében. A spanyol megnyitású játszmában Anand látványos huszáráldozattal vezette be a támadást, a zsűri 59 ponttal jutalmazta.

A kínai exvilágbajnoknő, Hszie Csün 10 pontot adott, az angol Jonathan Speelman, a szerb Matanovic, a holland Jeroen Piket és a török Mikhail Gurevics 9 pontot. Érdekes, hogy Ribli Zoltán csak "hármast" adott. Olimpiai bajnokunk nem mutatta fel a "pontozótáblát" a második helyen végzett, a Corus szuperversenyen látott Kramnyik-Anand, illetve a monacói rapidtornán játszott Kramnyik-Carlsen összecsapásnak. Kollégái a nagy rangadót 47-tel díjazták, az orosz világbajnok megnyitási újítását pedig 39-cel, Matanovic és Speelman tízest adott.

Ribli Zoltán tetszését a Nepomniacsij-Vallejo Pons parti nyerte el, tetszetős volt a megnyitási újítás, 33 pontot gyűjtött. A nyolc nagymesterből csak öt adott pontot Vaszilij Ivancsuknak, a szicíliai védelmű partiban Veszelin Topalov nem fejtett ki túlzott ellenállást, 29 pont.

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a Ruck testvérpár jól dolgozott a skót megnyitásban. Ruck Tamás vezéráldozattal kergette ki ellenfele királyát, s a tábla közepén mattfenyegetések egész sorát hozta létre, szintén 29 pont a parti jutalma. Ivancsuk beugróként a linaresi viadal első félidejében villogott, pozíciós küzdelemben kényszerítette feladásra az örmény Levon Aronjant, 28 pontot gyűjtött.

Meglepően lepontozták az örmény Levon Aronjan és Viswanathan Anand linaresi csatáját. Tény, hogy Vishy nem használta ki védekező esélyeit, 25 pont a végelszámoláskor. Topalov megnyitási újítása a Grünfeld védelemben felkészületlenül érte a spanyol Alekszej Shirovot, a csata már a házielemzéssel eldőlt, 17 pont. Érzékeny vereséget szenvedett az orosz Peter Szvidler a Wijk aan Zee-i tornán a szicíliai védelem Najdorf-változatában az ukrán Szergej Karjakintól, a zsűritől csak 15 pontot kapott.