Vágólapra másolva!
Alessandro Petacchi olasz országúti kerékpáros egyéves eltiltásra számíthat, miután két órán át meghallgatta a helyi olimpiai bizottság (CONI) az idei Giro d'Italián produkált pozitív tesztje miatt.

A kitűnő sprinter azzal védekezett, hogy igazoltan szedi a szervezetében kimutatott szalbutamolt asztmájára, ugyanakkor Ettore Torri, a CONI ügyésze úgy döntött, hogy a versenyző vétkes, így egyéves eltiltás kiszabását kérte.

Az esetleges büntetést az olasz kerékpáros szövetségnek kell jóváhagynia, ami a Tour de France közelgő, szombati rajtja miatt várhatóan három napon belül megtörténik. "Megpróbáltam az esetemet tudományosan elmagyarázni, és hogy ha hibáztam is, csupán jóhiszeműségből tettem. Tour? Ez az ügyész döntésétől függ" - mondta a Milram világklasszisa a meghallgatás után.

Az év első háromhetes viadalának vége után nem sokkal derült ki, hogy hárman "nem negatív" eredményt produkáltak, de közülük a rostán túl magas tesztoszteronszinttel fennakadó spanyol Iban Mayót szinte azonnal tisztázta a nemzetközi szövetség, mondván a részletes vizsgálatok minden lehetőségét kizárják, hogy a versenyző mesterséges úton juttatta volna a tiltott szert a szervezetébe. Petacchi mellett a szintén olasz Leonardo Piepolinak akadhat gondja, az ő szervezetében szintén szalbutamolt mutattak ki, s a sprinterhez hasonlóan azzal védekezett, hogy azt orvosilag igazoltan szedi asztmájára.