Vágólapra másolva!
A kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban szombaton 10 órától rendezik meg a kötöttfogású birkózók idei magyar bajnokságát. Ezen nemcsak az aranyérmek sorsa dől el, hanem lezárul a válogatósorozat is az április 1-6-án a finnországi Tamperében sorra kerülő Európa-bajnokság előtt.

Az Eb-győztes Lőrincz Tamás (66 kg) kihagyja a bajnokságot, hogy kímélje a még mindig érzékeny vállát. Emlékezetes: a szombathelyi Golden Grand Prix döntőjét sérülten vívta az olimpiai és világbajnok azeri Farid Manszurov ellen, s győzte le a klasszist!

Ugyanott sérült meg a junior világ- és Európa-bajnok Németh Iván (96 kg), aki már átesett a térdműtétén. Az ob-ről hiányzik az olimpiai kvótát szerzett Fodor Zoltán (84 kg) is, aki az évnyitó Ganz-Dega-kupán szenvedett bordatörést.

A kvalifikációt is adó Európa-bajnokságon való részvételért folyó küzdelem a sorsdöntő csatához érkezett a 96 kg-ban. Az Eb-bronzérmes Kiss Balázs nyerte a nyitó versenyt, a vb-ezüstérmes Virág Lajos pedig - legjobb magyarként - ötödik lett a Golden Grand Prix-n, legyőzve az észt világbajnok Heiki Nabit is.

A 74 kg kiküldetési versenyfutásában a kvótaszerző Bácsi Péter ellenfele a hazai szőnyegen birkózó Horváth András lesz. Lőrincz súlycsoportjában a 60 kg két legjobbja is szerepel, hiszen sem Korpási Bálint, sem Kliment László nem fogyaszt a bajnokságra; az ő külön versenyük amúgy már lezárult, és a Mr. Tus sportiskola tanulói közül - Módos Péter (55 kg) és Lőrincz mellett - Korpási lesz a harmadik magyar Eb-szereplő.

A 120 kg-ban Deák Bárdos Mihály megszerezheti a tizedik bajnoki aranyát: eddig a kötöttben hétszer, a szabadfogásban pedig kétszer nyert.

A kötöttfogású bajnokság egyben Balla József-emlékverseny is. Az Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes nehézsúlyú birkózó életének utolsó szakaszában Kecskeméten dolgozott edzőként. A sírkövét hétfőn avatják fel, ünnepélyes keretek között.