Vágólapra másolva!
Foroszban, az Aeroszvit szuperverseny ötödik fordulójában Magnus Carlsen világossal a spanyol Alekszej Shirov ellen nyert. A mesterhármassal a 17 éves norvég nagymester másfél pontos előnnyel vezet. Magnus kicsit kedvezőbb állásban addig "kínozta" az időzavarba került Shirovot, hogy ellenfele mattba lépett. Carlsen egyik riválisa, a 18 éves ukrán Szergej Karjakin vereséget szenvedett honfitársától, Andrej Volokityintől. Kalandos körülmények között megszerezte első győzelmét az orosz Peter Szvidler, jól játszva a román Liviu-Dieter Nisipeanu. Előnyös végjátékát nem tudta nyerésig fokozni az ukrán Vaszilij Ivancsuk.

Az ukrán üdülőhelyen zajló szuperversenyen Magnus Carlsen folytatta remek sorozatát, mesterhármassal tekintélyes másfél pontos előnyre tett szert. A linaresi torna második félidejében a 17 éves norvég titán 80 lépéses csatában győzte le Alekszej Shirovot, és a spanyol nagymestert ezúttal is "megkínozta", aki időzavarban fatális hibát követett el, mattba lépett.

Az éllovas Magnus a nyitást minimális előnnyel zárta, játszható állást hozott ki, és a bonyodalmakat kedvelő Shirovval szemben ez hatásos fegyvernek bizonyult. A különböző színű futók mellett a pozíció remit ígért, de végül a tavalyi Világkupa második helyezettje hibázott. Carlsen nem csak saját nyerésének örülhetett, hanem a riválisok számára kedvező eredményeinek is.

Barátok és elemzőpartnerek csatáját láthattuk az ukrán derbin, Andrej Volokityin és Szergej Karkakin játszmájában. A Nimzoindiai védelem 4.Vc2-es változat esélyeit sokáig kutatgatták együtt is. Karjakin a 18. lépésben újított, ezzel eltért Volokityin korább partijában kipróbált folytatástól. A 18 éves nagymester gyalogot áldozott, majd 29...Bxf2-vel nagyot hibázott. Volokityint többé nem lehetett megállítani, időzavarban szép mattképet kombinált Karjakin királya köré.

Kalandos partiban szerezte meg első győzelmét az orosz Peter Szvidler, kedvenc Grünfeld védelmében az ún. magyar-változat került terítékre. Az amerikai Alekszander Onscsuk minőségáldozattal került előnybe, de sorozatos hibákkal végül elbukta a partit. A román Liviu-Dieter Nisipeanu nyerte a szicíliai párbajt, a holland Loek van Wely nem tudta megismételni előző fordulóbeli jó játékát.

Csak ötvenszázalékos a szófiai M-Tel torna hőse, az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Előnyösebb végjátékát nem tudta győzelemig fokozni az orosz Dmitrij Jakovenko ellen. A viadal kisebb szenzációja, hogy az olimpiai csapattagságért küzdő Jakovenko és Jevgenyij Alekszejev is mínuszban az első öt parti után. Alekszejev az ukrán Pavel Eljanov ellen már a 15. lépésben "béketárgyalásokat" kezdett.

Az ötödik forduló eredményei:
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2684) - Loek van Wely (holland, 2676) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 42)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2711) - Pavel Eljanov (ukrán, 2687) döntetlen (Spanyol megnyitás, 15)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Alekszej Shirov (spanyol, 2740) 1 - 0 (Anti-meráni változat, 63)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2664) - Peter Szvidler (orosz, 2746) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 40)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2711) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) döntetlen (Szicíliai védelem, 72)
Andrej Volokityin (ukrán, 2684) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 44)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 4,5 pont
2-3. Andrej Volokityin és Szergej Karjakin 3
4-8. Peter Szvidler, Pavel Eljanov, Liviu-Dieter Nisipeanu, Vaszilij Ivancsuk és Alekszej Shirov 2,5
9-10.Jevgenyij Alekszejev és Dmitrij Jakovenko 2
11-12. Alekszander Oniscsuk és Loek van Wely 1,5

A hatodik forduló párosítása:
Van Wely - Oniscsuk
Eljanov - Nisipeanu
Carlsen - Alekszejev
Szvidler - Jakovenko
Ivancsuk - Volokityin
Shirov - Karjakin