Vágólapra másolva!
A Nankingban zajló szuperverseny nyolcadik fordulójában Veszelin Topalov világossal legyőzte az ukrán Vaszilij Ivancsukot. A bolgár exvilágbajnok egypontos előnnyel vezet, mert legfőbb riválisa, a kínai Bu Xiangzhi kikapott az orosz Peter Szvidlertől. Harmadszor kapitulált Ivancsuk, immár sereghajtó a világranglista harmadik helyezettje. Elvesztette veretlenségét Bu Xiangzhi, hajrázik Szvidler, következő partijában világos lesz Topalov ellen. Az örmény Levon Aronjan világossal csak remizett a szlovák Szergej Movszeszjannal.

A Jangce-parti Nankingban újabb tornagyőzelem küszöbére érkezett Veszelin Topalov. A 6 fős mezőny egyetlen veretlen résztvevőjeként két fordulóval a verseny befejezése előtt egypontos előnnyel vezet. A nyolcadik játéknapon örülhetett a rivális ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni győzelmének, de a kínai Bu Xiangzhi vereségének is. Ivancsukot még az ág is húzza. Előző partija közben összetört alatta a szék, persze ez aligha magyarázza Levon Aronjan elleni vereségét, a súlyos időzavarban elkövetett sorozatos hibákat, hiszen egyike a legjobb snellezőknek.

Széles megnyitási repertoárja itt-ott nem a legalaposabban kidolgozott, s erre ráfizetett Topalov ellen. Tetszetős volt a bolgár exvilágbajnok minőségáldozata, amit nem lehetett elfogadni, de világos nagy tempókat kapott a támadásához. Topalov válogathatott a nyerések között, végül a végjátékot választotta, ahol királyával betört a sötét vezérszárnyra. Ivancsuk harmadszor kapott ki, és a top nagymesterek naponta számolt Élő-listáján csak az ötödik, - 26,4 pontnál tart október 1-től érvényes pontszámához képest. (A január 1-től érvényes listán aligha számolják be a nankingi eredményt...)

Magára talált az orosz Peter Szvidler, újabb győzelmével feljött ötven százalékra. A kínai Bu Xiangzhi joggal bosszankodhat, hogy az előző fordulóban elmulasztotta a nagy esélyt Topalov legyőzésére. Kölcsönös hibákkal tarkított partiban Bu Xiangzhi követte el az utolsó bakit. Az örmény Levon Aronjan világossal nem jeleskedett, csak remire futotta erejéből.

A 8. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2791) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2786) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 58)
Levon Aronjan (örmény, 2757) - Szergej Movszeszjan (szlovák, 2732) döntetlen (Szláv védelem, 49)
Peter Szvidler (orosz, 2727) - Bu Xiangzhi (kínai, 2714) 1 - 0 (Szláv védelem, 54)

A verseny állása:
1.Veszelin Topalov 5,5 pont
2-3. Bu Xiangzhi és Levon Aronjan 4,5
4. Peter Szvidler 4
5.Szergej Movszeszjan 3
6. Vaszilij Ivancsuk 2,5

A 9. forduló párosítása:
Szvidler - Topalov
Bu Xiangzhi - Aronjan
Movszeszjan - Ivancsuk