Vágólapra másolva!
Knoch Viktor még pénteken, 1500 méteren elért harmadik helye után rövid pályás gyorskorcsolyázóink szombaton újabb érmeket szereztek a torinói Európa-bajnokságon: 500 méteren Knoch ezüstérmet, a nőknél pedig Huszár Erika bronzot.

A torinói Palavela-csarnok roppant kellemes emlékeket ébreszthet rövid pályás gyorskorcsolyázóinkban. A 2006-os téli olimpián 1500 méteren Huszár Erika itt végzett a negyedik, Knoch Viktor pedig az ötödik helyen, s így huszonhat év eltelte után lett ismét pontszerzőnk, s mindjárt egyszerre kettő is a téli ötkarikás játékokon. (Az 1980-as Lake Placid-i olimpián a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős ezüstérmes volt.) Knoch pénteken megint remekelt a Palavelában, hiszen 1500 méteren Eb-bronzérmet nyert, női 1500-on pedig Heidum Bernadett volt közel a dobogóhoz, ő a negyedik helyen végzett.

Szombaton az 500 méteres táv volt a programon, és ezen még inkább kitettek magukért a versenyzőink. A férfiaknál Knoch Viktor, Galambos Gábor és Darázs Péter is eljutott az elődöntőkig, jelen esetben a legjobb kilenc közé, mert a zsűri egy lett versenyzőt is tovább engedett. Az első elődöntőben Knoch és Galambos is érdekelt volt, s a futamgyőztes olasz Rodigari mögött éppen egymással harcoltak a döntőbe jutásért. S mivel Knoch egyetlen századdal megelőzte Galambost, ő lett finalista. A másik ágon Darázs csak ötödikként ért célba, ám ez nem rajta múlott. A szabálytalankodó német Herrmannt kizárták, így innen négyen mentek be a döntőbe, tehát Darázs is.

Az érmekért Knochnak és Darázsnak a már említett Rodigari mellett az olasz Confortola, a lett Silovs és a francia Fauconnet volt az ellenfele. Rodigari és Knoch már a rajt után ellépett a többiektől, akik nem is tudták őket utolérni, de az olasz is végig a pécsi short-trackes előtt járt, így ő nyerte meg az Eb-t. Knochnak pedig a pénteki bronz után szombaton ezüstje is lett. Darázs nem tudott beleszólni a harmadik helyért zajló harcba se, a végén el is esett, és a hatodik helyen zárt. Galambos az összesítésben hetedik lett.

A nőknél Huszár Erika, Darázs Rózsa és Heidum Bernadett két-két akadályt véve egyaránt bejutott a negyeddöntőbe. Heidumot itt a kizárták, Huszár és Darázs azonban továbbjutott az elődöntőbe, s előbbi a döntőbe is beverekedte magát. A nőknél itt csak négyen álltak fel, a jászberényi versenyző mellett a bolgár Radanova és az olasz Fontana személyében két rutinos ellenfél, s még egy olasz, Valcepina.

Fontana győzelméhez nem férhetett kétség, mögötte Radanova lett a második, Huszár pedig a bronzérmes. Bár versenyzőnk a tavalyi Eb-n ezüstöt szerzett, az idei szezonban sokat betegeskedett, így csak titokban reménykedett abban, hogy most is felállhat a dobogóra. A végelszámolásnál Darázs Rózsa a hatodik, Heidum Bernadett a tizenhetedik helyen kötött ki.

Eredmények, 500 m, férfiak:
1. Rodigari (olasz) 42,254
2. Knoch Viktor 42,286
3. Confortola (olasz) 42,668
4. Silovs (lett) 42,729
5. Fauconnet (francia) 52,747
6. Darázs Péter 1:40,902

Nők:
1. Fontana (olasz) 45,885
2. Radanova (bolgár) 46,107
3. Huszár Erika 46,140
4. Valcepina (olasz) 46,237