Vágólapra másolva!
A hagyományos Reggio Emilia-i versenyek sorában először köszönthetnek kínai győztest. A torna rangadóján a címvédő Almási Zoltán világossal játszva vereséget szenvedett Ni Huától, aki a nyeréssel az utolsó játéknap előtt másfél pontos előnyre tett szert. A szicíliai védelem Svesnyikov-változatában Almási éles, tisztáldozatos változatban próbálta legyőzni az éllovast, kecsegtető is volt állása, de a 22. lépésben elkövetett hibája után többé nem volt mentsége. Almási vereségével holtversenyben második, a román Mihail Marin legyőzte a játszmáig még veretlen német Jan Gustafssont. Nagymesterünk utolsó partijában sötéttel játszik az olasz Luca Shytajjal, román riválisa a tornagyőztessel mérkőzik meg.

Almási Zoltán nagyszerű kezdés, négy egymást követő nyerés után gyengébb folytatással rukkolt ki, következő négy partijából csak egy pontot szerzett. Fájó volt az orosz Alekszej Drejevtől elszenvedett veresége, de még fájóbb volt a kínai Ni Hua elleni veresége. A sötéttel játszó Ni Hua a győzelemmel már tornagyőztesként állhatott fel a sakkasztaltól.

A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában Almási kockáztatott, hogy esetleges nyeréssel meg is előzze riválisát. Két éve, a Marx György-emlékversenyen a változatban emlékezetes győzelmet aratott Wang Yue ellen, ezúttal négy gyalogot kapott ellenértékként az áldozott tisztért, de 22.Bfd1 lépése után nagy fordulatot vett a játszma. Ni Hua a váratlan esélyt kihasználta, érvényesítette anyagi előnyét.

Almási vereségével holtversenyben második, mert a román Mihail Marin vereséget mért a német Jan Gustafssonra. Nagy szerencséje volt Drejevnek, mert az olasz Niccolo Ronchetti "elgyávult" és nyerőesélyes pozícióban remit kínált. Nyerőesélyt mulasztott el az olasz Luca Shytaj, az orosz Konsztantyin Landa megmenekült a simán vesztést ígérő bástyavégjátékban. A horvát Miso Cebalo sokadik előnyös állását rontotta el.

A 8. forduló eredményei:
Almási Zoltán (magyar, 2663) - Ni Hua (kínai, 2710) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 41)
Mihail Marin (román, 2556) - Jan Gustafsson (német, 2634) 1 - 0 (Barcza-megnyitás, 40)
Konsztantyin Landa (orosz, 2613) - Luca Shytaj (olasz, 2472) döntetlen (Angol megnyitás, 84)
Niccolo Ronchetti (olasz, 2414) - Alekszej Drejev (orosz, 2670) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)
Miso Cebalo (horvát, 2493) - Manuel Leon Hoyos (mexikói, 2535) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)

A verseny állása az utolsó forduló előtt:
1. Ni Hua 6,5 pont
2-3. Almási Zoltán és Mihail Marin 5
4. Alekszej Drejev 4,5
5-7. Jan Gustafsson, Konsztantyin Landa és Manuel Leon Hoyos 4
8-9. Luca Shytaj és Niccolo Ronchetti 2,5
10. Miso Cebalo 2