Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2009 szuperverseny utolsó fordulója előtt hatos holtversenyben vezet a norvég Magnus Carlsen, az azeri Tejmur Radzsabov, az örmény Levon Aronjan, az ukrán Szergej Karjakin, a kubai Perez Leinier Dominguez és a szlovák Szergej Movszeszjan. A tizenkettedik játéknapon az élen álló négyes játszmái döntetlennel végződtek, Movszeszjan és Radzsabov egymás ellen remizett, Dominguez sötéttel óvatos volt az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben. Nagy izgalmak után Aronjan is megszerezte a fél pontot az orosz Alekszandr Morozevics ellenében. Carlsen könnyedén nyert a holland Jan Smeets, Karjakin meggyőző játékvezetéssel az angol Michael Adams ellen.

A sakktörténelemben hasonló eset még nem fordult elő, hogy szuperverseny utolsó fordulója előtt még hatan pályáznak a tornagyőzelemre. A győztes jogot szerez a Grand Slam döntőn való részvételre.

A 12. forduló előtt "csak" négyen álltak az élen, a szlovák Szergej Movszeszjan és az azeri Tejmur Radzsabov egymással remizett, és drukkolhattak számukra kedvező eredményekért. Rövidesen csatlakozott hozzájuk a kubai Perez Leinier Dominguez, az ukrán Vaszilij Ivancsuk nem túl nagy meggyőződéssel játszott a szicíliai védelmével szemben.

A várakozásnak megfelelően a legnagyobb csata Levon Aronjan és Alekszandr Morozevics partijában bontakozott ki. A meglepetésre sereghajtó Morozevics a Grünfeld védelmet választotta, és gyorsan kiéleződött a helyzet. Az örmények legjobbja két gyalogot is beáldozott a kezdeményezésért, a sötét haderő nehezen tudott kifejlődni. A bonyodalmakban az értékelést, a pontos számítást időzavar is nehezítette. Morozevics játszhatott volna jobban is, Aronjan is hibázott, a kalandos parti örökös sakkal lett remi.

A torna remikirálya, a norvég Magnus Carlsen könnyedén nyert a holland Jan Smeets ellen, második győzelmével legjobb Berger-Sonneborn értékeléssel vezet a táblázaton. Smeets kicsit hátrányosabb pozíciójában nem talált védelmet, királya bajba került. Kemény fából faragták az ukrán Szergej Karjakint.

Előző partiját szinte ellenállás nélkül vesztette el az amerikai Gata Kamskyval szemben, kiváló sportemberi tulajdonságokat megcsillogtatva gyorsan rendezte sorait. Az angol Michael Adams nem találta a 19 éves ellenfél játékának ellenszerét, igazi ellenállás nélkül adta meg magát, ez már a harmadik veresége volt, Karjakin negyedszer nyert.

A kínai Wang Yue a kedvenc berlini változatot játszotta meg a spanyol megnyitásban. A holland Daniel Stellwagen örökös sakkot kényszerített ki. Gyorsan megosztozott a ponton a holland Loek van Wely és Kamsky.

A 12. forduló eredményei:
Movszeszjan (szlovák, 2751) - Radzsabov (azeri, 2761) döntetlen (Szicíliai védelem, 27)
Stellwagen (holland, 2612) - Wang Yue (kínai, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Carlsen (norvég, 2776) - Smeets (holland, 2601) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 29)
Aronjan (örmény, 2750) - Morozevics (orosz, 2771) döntetlen (Grünfeld védelem, 44)
Ivancsuk (ukrán, 2779) - Dominguez (kubai, 2717) döntetlen (Szicíliai védelem, 22)
Karjakin (ukrán, 2706) - Adams (angol, 2712) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 35)
Van Wely (holland, 2625) - Kamsky (amerikai, 2725) döntetlen (Szláv védelem, 17)

A verseny állása:
1-6. Magnus Carlsen, Tejmur Radzsabov, Levon Aronjan, Szergej Karjakin, Perez Leinier Dominguez és Szergej Movszeszjan 7 pont
7. Gata Kamsky 6
8-10. Loek van Wely, Vaszilij Ivancsuk és Jan Smeets 5,5
11-13. Wang Yue, Daniel Stellwagen és Michael Adams 5
14. Alekszandr Morozevics 4,5

Az utolsó forduló párosítása:
Kamsky - Movszeszjan
Adams - Van Wely
Dominguez - Karjakin
Morozevics - Ivancsuk
Smeets - Aronjan
Wang Yue - Carlsen
Radzsabov - Stellwagen