Vágólapra másolva!

Ivancsuk kikapott Morozevicstől, dönt az utolsó forduló

A bieli szuperverseny kilencedik fordulójában a holtversenyben vezető Vaszilij Ivancsuk világossal vereséget szenvedett az orosz Alekszandr Morozevicstől. Az ukrán nagymester elnézte, hogy Morozevics vezére időben érkezik királya védelmére, döntetlenhez vezető változat helyett vesztőt húzott. Az orosz sakkozó a győzelemmel befogta Ivancsukot. Az utolsó játéknap előtt a francia Maxime Vachier-Lagrave félpontos előnnyel vezet. Világossal gyorsan remizett az izraeli  Borisz Gelfanddal. Érdekes csatában osztozott meg a ponton az olasz Fabiano Caruana és az orosz Jevgenyij Alekszejev.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés a 43. Bieli Sakkfesztivál 19-es kategóriájú szuperversenyén. A veretlenül holtversenyben, egypontos előnnyel vezető ukrán Vaszilij Ivancsuk váratlanul vereséget szenvedett a tornán oly sokat hibázó orosz Alekszandr Morozevicstől. Világos futópárral jobban állt, Ivancsuknak csak a gyorsan csökkenő gondolkodási ideje miatt kellett aggódnia. Fonalas változatot számolt ki, de a kivitelezésbe nagy hiba csúszott. Döntetlenhez vezető változat helyett elnézte, hogy Morozevics vezére időben hazaér királyának védelmére. Ivancsuk összeomlott, ellenállás nélkül vesztette el a partit, s ezzel alighanem búcsút inthet a remélt tornagyőzelemnek, míg Morozevics előtt felcsillant a remény. A szabályzat szerint az első helyen előálló esetleges holtversenyt rapid rájátszás döntené el.

A francia Maxime Vachier-Lagrave és az izraeli Borisz Gelfand gyorsan remizett az orosz huszárjáték egyik ismert varijában. Érdekes csatát vívott az olasz Fabianao Caruana és az orosz Jevgenyij Alekszejev. A vezércsere után világos állása kedvezőbb volt, a címvédőre nehéz védekezés várt. Caruana az időkontroll után fonalas lebonyolítást választott, de Alekszejev bástyája és királya végül sikerrel tartóztatta fel világos összekötött szabadgyalogjait.

A 9. forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2751) 0 - 1 (Elfogadott vezércsel, 38)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2703) - Borisz Gelfand (izraeli, 2755) döntetlen (Orosz huszárjáték, 21)
Fabiano Caruana (olasz, 2670) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) döntetlen (Szicíliai védelem, 73)

A verseny állása:
1. Maxime Vachier-Lagrave 5,5 pont
2-3. Alekszandr Morozevics és Vaszilij Ivancsuk 5
4. Jevgenyij Alekszejev 4,5
5-6. Borisz Gelfand és Fabiano Caruana 4

Az utolsó forduló párosítása:
Morozevics - Caruana
Gelfand - Ivancsuk
Alekszejev - Vachier-Lagrave