Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny hetedik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett az éllovas Magnus Carlsennel. A spanyol megnyitású parti a 23. lépésben ért véget pontosztozkodással, nagymesterünk újítása tökéletesen bevált. Döntetlennel zárult a francia Etienen Bacrot és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik orosz huszárjátéka is. Többször is nyerőesélyt hagyott ki a német Arkadij Naiditsch az orosz Dmitrij Jakovenko ellen. Jakovenko végül nagy szerencsével örökös sakkal megmenekült a biztosnak látszó vereségtől. Lékó a nyolcadik játéknapon Naiditsch-csal világossal küzd meg.

A 37. Sparkassen Chess-Meeting torna első félidejében Lékó Péter az orosz Vlagyimir Kramnyik és a norvég Magnus Carlsen ellen is a világos bábukat vezette, és remivel végződtek az összecsapások. Sokan féltették első számú nagymesterünket a második kör első két fordulójától, hiszen két legnagyobb riválisával sötéttel kellett játszania. Péter az exvilágbajnok Kramnyikkal szemben gond nélkül hozta a fél pontot, és még könnyebbnek bizonyult a 18 éves Magnus elleni játszmája. Carlsen elkerülte a Marshall-támadást, de Péter 14. lépésben bevezetett új terve sikeres volt. Magnus nem tudott előnybe kerülni, és maga kínálta a békekötést már a 23. lépésben.

Kramnyik hű maradt az orosz huszárjátékhoz, de a francia Etienne Bacrot jól felkészült. A jól ismert átmeneti minőségáldozat arra kényszerítette a nyolcszoros dortmundi tornagyőztest, hogy sorozatos cserékkel egyszerűsítse az állást, majd beleegyezzen lépésismétléssel a remibe.

Nagy csatát vívott a sereghajtó német Arkadij Naiditsch és a viadal újonca, a világranglistán ötödik orosz Dmitrij Jakovenko. A szicíliai védelem sárkány-változatában Naiditsch kis előnyt ért el, majd ellenfele hibáját kihasználva többször is nyerhetett volna. A nyerőesélyes folytatások azonban kimaradtak, Jakovenko örökös sakkal megmenekült a biztosnak látszó vereségtől.

A 7. forduló eredményei:
Etienne Bacrot (francia, 2721) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2759) döntetlen (Orosz huszárjáték, 38)
Arkadij Naiditsch (német, 2697) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2760) döntetlen (Szicíliai védelem, 70)
Magnus Carlsen (norvég, 2772) - Lékó Péter (magyar, 2756) döntetlen (Spanyol megnyitás, 23)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 4,5 pont
2-3. Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik 4
4. Dmitrij Jakovenko 3,5
5. Etienne Bacrot 3
6. Arkadij Naiditsch 2

A 8. forduló párosítása:
Kramnyik - Carlsen
Lékó - Naiditsch
Jakovenko - Bacrot