Vágólapra másolva!
Az olaszországi Fermóban megrendezett korcsoportos Európa-bajnokságon sakkozóink két érmet szereztek. A 10 éven aluliak 81 fős versenyében az egri Gledura Benjamin aranyérmes lett. A 12 évesek mezőnyében kilencvenketten viaskodtak, a szegedi Csonka Balázs bronzérmesként zárta a versengést. Mindketten a NUSI Utánpótlás- nevelési Igazgatóság által támogatott Maróczy Géza Központi Sakkiskolába járnak. Az 5-5 leány és fiú korcsoportban 46 országból összesen 865 sakkozó vetélkedett.

Három év után sikerült ismét érmeket szereznünk az utánpótlás sakkozók nagy seregszemléjén. A 9 fordulós, svájci rendszerű viadalon valamennyi korcsoportban kiélezett küzdelmek zajlottak, a bajnoki címekért, az érmekért nagy csaták dúltak. A 19 fős magyar delegációban a rajtlisták szerint többen is eséllyel pályázhattak éremre, jó helyezésre.

A 10 évesek korcsoportjában az egri Gledura Benjamin igazi repülőrajtot vett, négyes nyerősorozattal kezdett, majd két remit követően ismét kettőt nyert, éllovasként kezdhette az utolsó fordulót. Türelmetlenül játszva az orosz Igor Kudeljától sötéttel játszva vereséget szenvedett, és négyes holtverseny alakult ki az első helyen. A mezőnyértékelés végül Benjaminnak kedvezett, ő lett az Európa-bajnok.

Benjamin nevelő és jelenlegi edzője Mészáros András nemzetközi mester. Egy éve a NUSI Utánpótlás-nevelési Igazgatóság által támogatott Maróczy Géza Központi Sakkiskola növendéke, ahol Horváth József nemzetközi nagymester az edzője. Horváth nagymester segítette felkészülését az Eb-n a játszmákra. Gledura Benjamin idén megnyerte a 10 évesek honi bajnokságát, rapid magyar és Európa-bajnok. Benjamin pár nappal a lelle-i és a rapid Eb-győzelme után a korosztályos úszóbajnokságon 100 háton bronzérmes, a 4x50 méteres vegyesúszásban pedig országos bajnok lett! A remek sporteredmények mellett jeles tanuló.

A 10 éves korcsoport élcsoportjának végeredménye:
Európa-bajnok: Gledura Benjamin 7 pont (42,5, 53)
2. Jevgenyij Stembuljak (ukrán) 7 (40, 51,5)
3. Francesco Rambaldi (francia) 7 (40, 51)
4. Igor Kudelja (orosz) 7 (35, 44,5)

A 12 éves fiúk 92 fős mezőnyében a rajtlistáját Antal Tibor Kende vezette, Csonka Balázst Élő-pontjai alapján a 12. helyre rangsorolták. A szegedi sakkozó azonban rácáfolt a "papírformára", ötös nyerősorozattal rajtolt! Ezt a bajnoki címet szerzett orosz Jevgenyij Zanantól elszenvedett vereség követte, majd remi és nyerés után hármas holtversenyben a második helyről várhatta a sorsdöntő utolsó partiját. Némi matematika is kellett ahhoz, hogy ne kockáztasson, a remivel biztossá vált a bronzérme. Antal Tibor Kende nagy csalódást okozva ötvenszázalékos teljesítménnyel csak 48. lett.

Csonka Balász nevelő edzői Csúri László és tanára, Herpai József. A Tisza-parti Általános Iskolában órarendi sakkoktatás van, nagyon komoly sakkélet folyik. Kiemelkedően eredményes a regionális sakkoktatás. Balázs két éve a Maróczy Géza Központi Sakkiskola növendéke, ahol Horváth József nemzetközi nagymester az edzője, és Fermoban is segítette őt. Aranyérmes olimpikonunk, Sax Gyula is pártfogolja a tehetséges sakkozót. Idén második volt a korcsoportos bajnokságon (Kende mögött), megnyerte a diákolimpiát és a rapid bajnokságot, harmadik lett a rapid Eb-n. Jeles tanuló.

A 12 éves korcsoport élcsoportjának végeredménye:
Európa-bajnok: Jevgenyij Zanan (orosz) 7,5 pont (42,5, 55)
2. Guillaume Lamard (francia) 7,5 (40, 51,5)
3. Csonka Balázs (magyar) 7 (44, 55)
4. Batuhan Dastan (török) 7 (39, 50)

Versenyzőink közül említésre méltó eredményt még a 18 éves korcsoportban To Nhat Minh ért el. Hatodik lett, nemzetközi mesteri normát teljesített. Nagyon bíztunk a két nagymesteri normával rendelkező Prohászka Péter érmes helyezésében, de negyedik kiemeltként csak 22. lett. A két érem mellett komoly tanulságokkal is szolgált utánpótlás sakkozóink szereplése, a partik kritikus pillanataiban sokat hibáztak.

Az éremtáblázat:
Oroszország 3 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Lengyelország 2 arany, 2 bronz
Izrael 2 arany
Franciaország 1 arany, 1 ezüst, 2 bronz
Magyarország 1 arany, 1 bronz
Örményország 1 arany
Grúzia 2 ezüst, 1 bronz
Hollandia 1 ezüst, 1 bronz
Ukrajna 1 ezüst, 1 bronz
Spanyolország 1 ezüst
Fehéroroszország 1 ezüst
Németország 1 ezüst
Azerbajdzsán 1 ezüst
Svédország 1 bronz