Vágólapra másolva!

Carlsen tanulmányszerűen nyert, Lékó elszámolta magát

A nankingi szuperverseny nyolcadik fordulójában Lékó Péter világossal 40 lépésben vereséget szenvedett a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovtól. A Grünfeld védelmű partiban nagymesterünk elszámolta magát, Topalov két tisztet nyert bástya ellenében. Fantasztikus partiban diadalmaskodott az éllovas Magnus Carlsen. A nyitásban Wang Yue sikeres újítása után gondjai voltak, de a kínai sakkozó kihagyott egy huszárlépést. Magnus átvette a kezdeményezést, időzavarban nyerést szalasztott el. Már mindenki remire tippelt, amikor Wang Yue óvatlan bástyalépésére a 18 esztendős norvég nagymester tanulmányszerű befejezést talált. Carlsen megőrizte kétpontos előnyét Topalovval szemben. Megszerezte első győzelmét Dmitrij Jakovenko. A pihenőnap után Lékó sötét lesz az orosz nagymester ellen.

A 21-es kategóriájú viadalon először végződött mindhárom játszma döntéssel. Elsőként Lékó Péter és Veszelin Topalov partija ért véget, nagymesterünk kevés ellenállást tanúsítva vesztett. A Grünfeld védelemben megismételték a Lékó-Carlsen játszma megnyitását, a bolgár exvilágbajnok a12. lépésben tért el. A kritikus állás a 22. lépés után jött létre, ahol Péter rossz döntést hozott. Elszámolta magát, Topalov két tisztet kapott bástyájáért cserébe, s ez eldöntötte a pont sorsát.

A játéknap, s talán a verseny legizgalmasabb partiját játszotta Magnus Carlsen és Wang Yue. A norvég éllovas a szláv védelem egyik divatos változatában elvesztette a megnyitáselméleti párbajt. Ellenkező oldalra sáncoltak, de Magnus királya körül viharfelhők gyülekeztek. A legjobb megoldást választotta 22.Fxc6!-tal, míg a kínai sakkozó kihagyta számításaiból a 23...He7! lépést. Carlsen átvette a kezdeményezést, időzavarban azonban elmulasztott egy taktikai csapást, csak gyalogelőnnyel zárta az első időkontrollt.

A kevés bábu miatt már-már remit vártunk, amikor Wang Yue óvatlan bástyalépése után felderült Magnusért drukkolok arca. Megbokrosodtak a világos huszárok, kelepcébe került a sötét király. A tanulmányszerű 63.Kc2! után a bástyának el kellett hagynia őrhelyét. Megkezdődött a sötét király haláltusája. Magnus begyűjtötte Wang Yue huszárját, amire a kínai sakkozó kapitulált, hét döntetlen után elszenvedte első vereségét. Magnus eddigi teljesítményének performance-pontszáma 3016, eddig 24,4 Élő-pontot gyűjtött, a virtuális világranglistán a második 2796,4 ponttal!

Megszerezte első győzelmét az orosz Dmitrij Jakovenko. Az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc sárkány-változata zátonyra futott. Jakovenko jobb állását először elrontotta, de Radzsabov is hibázott. A b szabadgyalog minőséget nyert, a többi már nem túl bonyolult technika dolga volt.

A 8. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2762) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) 0 -1 (Grünfeld védelem, 40)
Magnus Carlsen (norvég,2772) - Wang Yue (kínai, 2736) 1 -0 (Szláv védelem, 69)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2742) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2757) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 72)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 6,5 pont
2. Veszelin Topalov 4,5
3-4. Wang Yue és Dmitrij Jakovenko 3,5
5-6. Lékó Péter és Tejmur Radzsabov 3

A csütörtöki 9. forduló párosítása:
Jakovenko - Lékó
Radzsabov - Carlsen
Wang Yue -Topalov