Vágólapra másolva!
Hatvanrésztvevős szimultánt játszik a hátrányos helyzetű gyermekekért karácsony előtt Lékó Péter nemzetközi sakknagymester Szegeden - jelentették be a szervezők. A befolyó összeget halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nyári táboroztatására és tehetséges fiatal sakkozók támogatására fordítják majd. A december 22-ei jótékonysági akció lebonyolításában a város és a Délmagyarország című napilapot kiadó Lapcom Kft. működik közre.

Lékó Péter elmondta: a hagyományteremtő rendezvényről már jóideje folytak a tárgyalások. Az év végére úgy alakult, hogy a Világkupán való szereplést lemondta, egy másik verseny pedig elmarad, így lehetőség nyílt a szimultánra.

"A nevezési díjakból összegyűlő hárommillió forintból csaknem kétszáz gyermek nyári táborozását tudják majd finanszírozni a Százszorszép Gyermekházban, ennek során feltétel volt, hogy legyen sakkoktatás is" - mondta a nemzetközi nagymester. A fennmaradó összegből tehetséges fiatal sakkozók világversenyekre való felkészülését támogatják.

A 60 résztvevős játszmák nagyon ritkák azok időigényessége miatt. Maximum 20-30 táblán folyik a küzdelem, a jótékonysági mérkőzések esetleg 40 résztvevősek, ezért is lesz már önmagában nagy esemény a decemberi szegedi megmérettetés.

A játék joga ötven ezer forintba kerül majd, a szimultánra keddtől lehet jelentkezni a [email protected] weboldalon. A nevezéseket érkezési sorrendben fogadják.

Az esemény előtt beszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők a nagymesterrel a helyszínen a versenyek világáról, a sportról, Lékó Péter versenyzői múltjáról, az esemény után pedig az általa legjobbnak, legizgalmasabbnak vélt játszmát kielemzi majd a partnerrel, természetesen fejben idézve fel az összes lépést.

A nagymester március óta folyamatosan versenyez, és kedden utazik el a következő viadalára. "A moszkvai Tal-emlékverseny az év legerősebb versenye, emellett pedig minden idők legerősebb tízrésztvevős emléktornája lesz" - mondta el Lékó Péter.