Vágólapra másolva!
Nem mindennapi malőr esett meg a hazai műkorcsolyasportban. A szabályismeretekben lemaradt szakvezetés számára csak az elmúlt hét végi országos bajnokság után lett világos, hogy a jövő év eleji, tallinni Eb-n a női mezőnyben két magyar induló lehet, miközben a versenyzők ezt már január óta tudják. Áll a bál a férfiaknál is, a legjobb magyar korcsolyázót nem viszik ki az Eb-re.

A műkorcsolya szakbizottság rutinos, 73 éves vezetője, a sportágban csak Tucsi néniként ismert Jurek Eszter még az országos bajnokságon is azon a véleményen volt, hogy a januári Európa-bajnokságon az idei Eb eredményei alapján csak egy női versenyzőt indíthatunk, így Sebestyén Júlia mellett mást nem nevezhetünk. Ám nem ez a helyzet, mert Sebestyén az idén januárban, Helsinkiben rendezett Eb-n a nyolcadik helyével két kvótát szerzett, amivel ő már akkor tisztában volt. "Nagy megkönnyebbülés volt számomra, amikor a csúnyán lepontozott rövidprogramom után a kűrömmel sikerült feljönnöm a nyolcadik helyre, és örültem, hogy a következő Eb-n is két magyar lány indulhat. Bár ez hivatalos csak tavasszal lett, gyakorlatilag az Eb-n is mindenki tudta, hogy ez a helyzet" - mondja a 2004-es Európa-bajnokság aranyérmese.

Ezek tükrében igencsak meglepő, hogy a hazai szakvezetésnek, a szakbizottságnak fogalma sem volt erről. Jurek Eszter is elismeri, hogy nagyot hibáztak. "Megváltoztak a szabályok, és erről valóban lemaradtunk. Sajnos a sokéves gyakorlatot követtük, és nem olvastuk el az idei szabálymódosítást. Ez az én hibám is, de az egész szakbizottságé is. Helsinkiben Hadford Katherina csak harmincegyedik lett, ám akik nem jutottak be a huszonnégybe, azok a kvóták kiszámolásánál most mind húszas helyezési számot kaptak, és Juli nyolcadik helyének köszönhetően valóban két lányt indíthatunk a jövő évi Eb-n is. De semmi baj nem történt, mert december 28-ig van lehetőség nevezni. Így Julika mellett az országos bajnokságon ezüstérmes Katit is benevezzük, pedig ő nem teljesítette a kiküldetési kritérium minimumát sem, és a versenyeken minden tripla ugrását visszaminősítik a bírók" - fogalmaz keményen Jurek Eszter, és igencsak meglepő indokkal szolgál, hogy akkor valójában miért is viszik ki Hadfordot az Eb-re.

"Írásban rögzítettük az indoklást: Ipakjan Jerenjak, Katherina edzője, aki egyben Vardanjan Tigran edzője is, nem utazhatna ki az Eb-re, ha a második lányt nem nevezzük. Sebestyén Júlia koreográfusaként azonban szeretne ott lenni a női versenyen, de mivel minden korcsolyázóval csak egy főt küldhetünk, Jerát ki kellene húzni a listáról. Nem tesszük, s olyan jóindulatúak vagyunk, hogy nem is értem, miért van ez a nagy felhajtás az ügyben."

Forrás: [origo]
Sebestyén Júlia mellett Hadford Katherina (balra) is ott lehet az Európa-bajnokságon

Az mindenesetre nem állja meg a helyét, hogy az Egyesült Államokban született, de három éve Magyarországon élő, s magyarul kifogástalanul beszélő Hadford Katherina minden ugrását visszaminősítik, hiszen az ob-n a rövid programjában például hibátlan tripla Salchow, dupla toe-loop kombinációt ugrott. Ezzel együtt tény, hogy neki a gyönyörű forgásai az erősségei.

"Nehéz mit mondanom ebben a helyzetben, de ha van két helyünk az Európa-bajnokságra, akkor logikus, hogy a bajnok és a második helyezett utazzon. És az ob után Jera néni nem azért örült, hogy ő mehet az Eb-re, hanem azért, hogy én" - állítja Hadford, aki Sebestyén Júliához hasonlóan már az év elején úgy számolt, hogy két Eb-kvótánk van.

A férfiaknál ellenben csak egy, s mivel az ob-n Markó Márton nem kis meglepetésre megelőzte az első számú hazai korcsolyázót, a megméretést családi gyász után vállaló Vardanjan Tigrant, a szakbizottság döntése értelmében ő induhat az Eb-n. Holott például az idei grazi nemzetközi versenyen Vardanjan 169,86 ponttal lett 10., Markó pedig mindössze 100,81-gyel a 28. helyen zárt. Vardanjan Tigran édesapja és edzője, Vardanjan Gurgen - történetesen Sebestyén Júlia edzője is - nem repesett a határozat után.

Jurek Eszter szerint azonban ezt a békát le kell nyelnie: "Az országos bajnokságot Markó Márton nyerte meg, így ő megy az Eb-re. A Vardanjan-család írt egy beadványt, hogy ezzel nem ért egyet, de a mi sportágunkban még nem volt példa arra, hogy a magyar bajnokot itthon hagytuk volna. Nagyon szeretem a Tigrant, ám ezt a döntést neki is el kell fogadnia."