Vágólapra másolva!
Cseh László bízik benne, hogy a tévéközvetítés körüli bonyodalmak ellenére jövőre mégiscsak Budapesten lesz az úszó Európa-bajnokság, de egyelőre a csütörtöktől vasárnapig tartó, isztambuli rövid pályás Eb-n akarja négy számban is túlszárnyalni az eddigi legjobb időeredményét. Ehhez 400 méter vegyesen világcsúcsot kell úsznia a Kőbánya SC háromszoros olimpiai ezüstérmes, világbajnok és tizenötszörös Eb-aranyérmes klasszisának, aki eddig védőoltás nélkül is kibekkelte az influenzajárványt.

- Nem volt rossz heted: pénteken a Prima Primissimának választott Grosics Gyula mögött Prima-díjat kaptál, előző nap pedig - éppen a 24. születésnapodon - egy másik gálán kihirdették, hogy idén te lettél az év legkedveltebb magyar személyisége. Mit szólsz ezekhez az elismerésekhez?
- Természetesen nagyon örülök mindkettőnek. Megmondom őszintén, a Prima Primissima esetében már a jelölésem is meglepett, mert úgy érzem, ehhez azért én még túlságosan fiatal vagyok. Az, hogy végül Gyula bácsi nyert, számomra abszolút természetes. Nem is lehetett kérdéses, hogy ő lesz a Prima Primissima, jómagam is rá szavaztam volna. Nekem a Prima-cím is hatalmas megtiszteltetés. A másik elismerésnek pedig azért örülök, mert ezen a szavazáson nem csak a sportolók közül lehetett választani, itt bárki szóba jöhetett.

- Hogy számolsz, az előttünk álló hét végén, az isztambuli rövid pályás Európa-bajnokságon milyen címeket söpörhetsz be?
- Nagyon remélem, hogy a múlt hetiekhez most a saját erőmből is hozzá tudok tenni egy jó szerepléssel. Négy számban indulok, a 200 és a 400 vegyes mellett 200 pillangón és 200 gyorson is. Ebben a sorrendben csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap is versenyzek, vagyis nem lesz szabadnapom. Azt hiszem, az isztambuli városnézést egy későbbi alkalomra kell áttennem.

- A négy szám között állítasz fel valamilyen fontossági sorrendet?
- Nem, mert mindegyikben a maximumot szeretném nyújtani, vagyis az eddigi legjobb időeredményeimet túlszárnyalni.

- Amihez 400 vegyesen meg kell javítanod a 2007-es debreceni Európa-bajnokságon felállított világcsúcsodat. Azon az Eb-n három aranyat nyertél. Szerinted mindez megismételhető Isztambulban?
- Maradjunk annyiban, azon leszek, hogy valami hasonló szereplést produkáljak, mint ami Debrecenben összejött. És ha az egyik számban az eddigi legjobb időm megjavításához világcsúcsot kell úsznom, akkor minden erőmmel arra törekszem, hogy ez sikerüljön.

- A nyári római vb-n hihetetlenül peches voltál, a megérkezéskor a repülőtérről egyenesen a kórházba vittek, s ha a 38 fokos lázadat lenyomták is, pár nap múlva a versenyeken már nyilván nem lehettél százszázalékos erőállapotban. De azért így is nyertél egy ezüstöt és egy bronzot. Hogy vagy most, az influenzajárvány közepén?
- Köszönöm szépen, minden rendben van velem, és nem is izgulok amiatt, hogy valami baj történik.

- Kis Gergővel sajnos megtörtént, ő éppen az utolsó napokban betegedett le, és nem is utazhat az Eb-re. Ha jól tudom, nem kaptatok védőoltást, mert ez most legyengítené a szervezeteteket.
- Állítólag ez a helyzet, de az orvosi dolgokról ennél én sem tudok sokkal többet. Mi majd az Eb után kapjuk meg az oltást, addig igyekszünk kibekkelni ezt az időszakot. Azt, hogy Gergőnek nem sikerült, roppant módon sajnálom, mert előzetesen úgy kalkuláltam, hogy 400 vegyesen mind a ketten nagyon jók lehetünk.

Forrás: [origo]

- Az edződ, Turi György azt nyilatkozta, az Eb előtti utolsó napokban már nagyobb szabadságot ad a versenyzőinek, és aki úgy gondolja, hogy már nem akar megszakadni, az könnyebb munkát végezhet. Éltél ezzel a felajánlással?
- Igen, éltem. Mondhatni, hogy az utolsó napokban már csak jelképesen úsztam. Nekem ilyenkor már egyébként is pihenésre van szükségem, hogy a versenyen jól szerepeljek.

- Az év utolsó hónapjában, a karácsony felé közeledve nem nehéz ráhangolódni erre az Európa-bajnokságra?
- Engem egyelőre még nem foglalkoztat a karácsony, az még messze van. Szeptember óta erre az Eb-re készülök, szóval most ezt várom, az ünnepeket majd csak utána, ha hazajöttünk.

- Az isztambuli Eb az utolsó verseny, amelyen még fel lehet venni a szuperdresszeket. Bánod?
- Éppen ellenkezőleg, jó döntésnek tartom, hogy betiltják a használatukat. És azokkal sem feltétlenül értek egyet, akik szerint jövőre mindenkinek látványosan romlanak majd az időeredményei. Magamról legalábbis azt tartom, hogy én nem csak ezekben a dresszekben tudok úszni..

- Mit szólsz ahhoz, hogy a tévéközvetítési garancia visszavonása veszélyezteti a jövő évi budapesti Európa-bajnokság megrendezését?
- Ebbe nem kívánok belefolyni, ezt a meccset majd lejátsszák azok, akinek ez az asztaluk. Azt mondanom sem kell, hogy szeretnék hazai közönség előtt úszni, és erősen bizakodom, hogy ez így is lesz.