Vágólapra másolva!
Turi György immár a tízedik esztendeje irányítja a háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh László felkészítését, akinek a római világbajnokságon az első hely begyűjtésére is jó esélye lehet, hiszen 200 és 400 vegyesen nem indul Michael Phelps. A Swimming World Magazine szerint a magyar úszó meg is nyeri a 400 vegyest, második lesz a 200-as távon, illetve szintén ezüstérmes 200 m pillangón - ezt Cseh mesteredzője gondolkodás nélkül aláírná.

"Tehetség, munka és kitartás nélkül a világ legmodernebb és legjobban a testhez álló úszódressze se sokat ér, de egy igazán jó úszót rekordok megdöntéséhez segíthet" - ezzel, a sportágban mostanra kialakult fura helyzetet jellemző kijelentéssel kezdte a T-Mobile Sporthír Szolgálatának adott nyilatkozatát Turi György, a háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh László és további három világbajnoki résztvevő mestere, mielőtt a római vizes vb-n részvevő magyar válogatott elutazott volna az esztendő legfontosabb erőpróbájára.

"Ha elém tennék a magazinban megjelent jóslatot jóváhagyó levelet, azt már itt Budapesten gondolkodás nélkül aláírnám" - mondta az edző, gyorsan hozzátéve, hogy az idei világranglistákból ezt a prognózist igazán nehéz lenne kiolvasni. "Mindent aligha tudnak rólunk a tengerentúliak, szerintem nem tűnt fel nekik, hogy az olimpia után Laci kerek négy hónapot pihent és ezután nagyon alulról építkezve kellett visszaszereznie azt az állóképességét, gyorsaságát és versenyrutintját, amely a tavalyi csúcson jellemző volt rá. Ez most egy nagyon bizonytalan kimenetelű évad, és ugyanez igaz a római világbajnokságra is. Elképesztően sűrű lett szinte minden versenyszámban az élmezőny, az ismert sztárok mellé új titánok sorakoztak fel, és ebben a 'sűrűsödésben' az új úszódresszek is szerepet játszottak és játszanak most is. Néhány hónapja még azt kellett mondanom, hogy nagyon egyenlőtlenné vált a küzdelem, és a csodafelszerelések felhasználói előnybe kerülhetnek azokkal szemben, akik ezeket a ruhákat még nem tudták beszerezni. Most egészen más a véleményem. Mindenki hozzájutott már a négy legnagyobb gyártó egyik vagy másik alkotásához, szóval bekövetkezett a jóval a későbbre várt kiegyenlítődés."

Cseh László edzője szerint a világbajnoki döntők kimenetele nem, vagy legalább is nem elsősorban azon fog múlni, hogy ki melyik márka milyen termékét öltötte magára. "Tavaly sokan morogtak az amerikaiakra, mondván, hogy az űrkutatási fejlesztésekre is támaszkodó, Pekingben először látott dresszeik nem lebecsülendő előnyhöz juttatták őket, mostanra viszont a sportszergyártó piac minden szereplője kihozta a maga remek újdonságát, amelyek között már nehéz különbséget tenni. Valószínűnek tartom a világbajnoki csúcsesőt, amire egy hozzám közel álló egyszerű példából is következtetni tudok. Fiam, Bence nem is olyan régen 54.10 úszott 100 pillangón, aztán ő is felvette élete első csodadresszét, és azonnal 53.02-re javította az egyéni rekordját. Ha marad a régiben, erre az előrelépésre alighanem másfél évet kellett volna várnia. Ugyanezt fogják tenni a világnagyságok is, csak hogy ők nagyban, világraszóló rekordokkal."

Uruguayi elnöke lehet az úszószövetségnek

Minden jel szerint az uruguayi Julio César Maglione lesz a vizessportok nemzetközi szövetségének (FINA) új elnöke. A dél-amerikai ország fővárosából, az ottani olimpiai bizottságtól (COU) származó és Rómába, a vizes világbajnokság színhelyére eljutott információ szerint Maglione, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja az egyedüli jelölt a FINA első emberének tisztére, miután az eddigi elnök, az algériai Mustapha Larfaoui bejelentette: nem pályázik a posztra.

Az elnökválasztást pénteken tartják Rómában, a vb színhelyén, ahol 200-nál is több tagország küldöttei döntenek titkos szavazással arról, hogy milyen összetételű legyen a FINA új, 22 fős vezető testülete, s ki legyen az elnök a 2009 és 2012 közötti időszakban. A 73 éves Maglione jelenleg a FINA tiszteletbeli pénztárnoka, hazájában úszóbajnok volt, később az úszószövetséget irányította, s jó két évtizede vezetője az uruguayi ötkarikás testületnek.




Arra a kérdésre, hogy akkor mit is ér valójában az amerikai szakemberek előrejelzése, Turi György így válaszolt: "Laci ugyanabban a három számban vállalja megmérettetést, mint Pekingben, és nem biztos, hogy könnyebbséget jelent a számára, hogy az 'űrbéli' Michael Phelps most csak három számban indul, kihagyva a vegyesúszó-versenyeket. Phelps és Laci ezúttal csak a 200 méteres pillangóúszásban csapnak össze, ami pedig a két vegyesúsz-rajtot illeti, azt hiszem, hogy most a vb utolsó versenynapjára eső 400-as táv hozhatja meg számára a legértékesebb sikert. Sokkal kockázatosabb a másik két szám kimenetelére tippelni, már csak azért is, mert a 200 pillangó döntője és a 200 vegyes középdöntője között mindössze húsz percet lehet pihenni. A feladat nem szokatlan, amivel csak egyet lehet csinálni vele: megoldani!"