Vágólapra másolva!
Óriási csalódásra még érmet sem nyert a berlini Olimpiai-stadionban rendezett 12. szabadtéri atlétikai világbajnokságon Pars Krisztián, aki ugyan világranglista-vezetőhöz illően az első helyen került be a kalapácsvetés döntőjébe, ám ott meg sem tudta közelíteni a szombati, 78,68-as selejtezőbeli eredményét, s végül 4. lett.

A hétfői kalapácsvető-döntőben Pars Krisztián állt először dobókörbe, 75,51 méteres dobása bemelegítésnek jó volt, ennél messzebbre csupán a lengyel Szymon Ziolkowski (77,44) és az orosz Alekszej Zagornyij (76,11) repítette a kalapácsot.

Másodszorra a dobókört ölelő hálóba bombázott Pars, így a német Markus Esser (76,27), majd a szlovén Primoz Kozmus is elé került - az olimpiai bajnok imponáló, 79,74-es dobással vette át a vezetést. Ziolkowski idei legjobbjával, 79,30-cal megszilárdította második helyét.

A harmadik sorozatban már a magyar versenyző is égre emelte tekintetét és karjait, mert ismét érvénytelent dobott. Jöhetett az aggodalom, főleg, miután a német Szergej Litvinov is eléje került 75.88-cal. De a nyolcas döntőt nem fenyegette senki és semmi, három dobás után így folytatták a küzdelmeket:

1. Primoz Kozmus (szlovén) 79,74
2. Szymon Ziolkowski (lengyel) 79,30
3. Alekszej Zagornyij (orosz) 77,42
4. Markus Esser (német) 76,27
5. Szergej Litvinov (német) 75,88
6. Pars Krisztián 75,51
7. Andras Haklits (horvát) 75,12
8. Pavel Kryvitski (fehérorosz) 73,72

A negyedik körben végre Parsnak tombolhatott a közönség, a 77,45 méterre repülő kalapács már a dobogó legalsó fokát jelentette a magyar versenyzőnek, ötödszörre ismét a hálót választotta, miközben Kozmus 80,15-re javította eredményét.

Az utolsó körben Zagornyij 78,09-cel a negyedik helyre taszította Parst, aki hatodikra is eltalálta a védőhálót... Kozmus utoljára még 80,84-et hajított, idei legjobbjával világbajnok lett.

Végeredmény, kalapácsvetés:
1. Primoz Kozmus (szlovén) 80,84
2. Szymon Ziolkowski (lengyel) 79,30
3. Alekszej Zagornyij (orosz) 78,09
4. Pars Krisztián 77,45
5. Szergej Litvinov (német) 76,58
6. Markus Esser (német) 76,27
7. Andras Haklits (horvát) 76,26
8. Pavel Kryvitski (fehérorosz) 76,00

Pars Krisztián olyannyira csalódottan vette tudomásul a negyedik helyét, hogy nem nyilatkozott a vegyes zónában rá váró magyar újságírókra; megrázta a fejét, és tovább haladt.

A világbajnok Kozmus kemény küzdelemre számított Parssal, amint a verseny utáni sajtótájékoztatón elárulta: "Örülök neki, hogy a testem nem hagyott cserben, de ez nem volt nagyon erős verseny. Nem tudom, mi történhetett, mindenki nagyon ideges volt, s ezért nem is dobtak jól. Arra számítottam, hogy Pars nagyon erős lesz, de egyáltalán nem volt az."



Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára csalódottan, de bizakodva értékelte a finálét: "Nem volt még lehetőségem beszélni Krisztiánnal. Láttam már egy-két kalapácsvető döntőt életemben, de ennyi hibát talán az összesben együtt nem láttam, mint most, s ebből sajnos mi is kivettük a részünket - mondta a Berlinben műsorközlőként is tevékenykedő főtitkár. - Nem szabad elfelejteni, hogy Krisztián tavaly október óta sérüléssel bajlódott, az idény eleji jó formája mostanáig tartott ki. Tíz éve ismerem őt, biztos vagyok benne, hogy ebből a negyedik helyből erőt és motivációt merít, s holnaptól már a jövő évi barcelonai Eb-re készül."

Gécsek Tibor, Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes kalapácsvető, aki a helyszínen szurkolt Parsnak, azt mondta, talán a szombathelyi dobó túlzottan akarta a sikert. "Technikailag nem állt össze a mozgása, ezért rontotta el az első dobásait - nyilatkozott Gécsek. - Sokan dobták a hálóba a szert, mindössze 3-4 méter széles lehetett a nyílás, biztos ez is zavarta. Azt gondolom, nagyon nagyon akarhatta a jó eredményt, talán ezért kicsit elsiette a dobásait, a gyorsaság hibákhoz vezetett. Neki a legrosszabb most. De még csak 27 éves, nagyon tehetséges, legközelebb majd megmutatja mit tud."