Vágólapra másolva!
Az olaszországi Reggio Emiliában zajló nagymesterverseny ötödik fordulójában Almási Zoltán világossal remizett az orosz Konsztantyin Landával. Az amerikai Gata Kamsky legyőzte a grúz Baadur Zsobavát, holtversenyben Almásival áll az élen. A moldáviai Viorel Bologan mesterhármast ért el, megfosztotta veretlenségétől az azeri Eltaj Safarlit. Nincs szerencséje honfitársaival szemben Fabiano Caruanának, csak remizett Michele Godenával. A hatodik játéknapon Almási Zoltán sötét lesz Viorel Bologan ellen.

A pihenőnap után folytatódott a pontvadászat a 15-ös kategóriájú nagymesterversenyen. Almási Zoltán a Caro-Kann védelmű partiban a 11. lépésben tért el Berkes Ferenc ellen a szegedi bajnokságon, illetve a paksi Marx Gxörgy emlékversenyen is játszott változattól. Gyalogot áldozott, kezdeményezett, de Konsztanytin Landa higgadtan védekezett. Mindkettőjüket időzavar fenyegette, ezért a 22. lépés után döntetlenben egyeztek meg.

A világbajnokjelölt amerikai Gata Kamsky nagyon eredetien játszott a grúz Baadur Zsobava ellen az angol megnyitású játszmában. Meglepő volt, hogy mindketten hosszúra sáncoltak, Zsobava gondolkodott jóval többet, gyalogot vesztett, majd időzavarban azonnal vesztőt húzott.

Kettős vereséggel rajtolt, de mesterhármassal már holtversenyben harmadik a moldáviai Viorel Bologan. A szicíliai védelem Najdorf-változatában az adok-kapok esélyeit jobban értékelte. A bonyodalmakat kettős gyalogelőnnyel zárta és anyagi előnyét biztos kézzel érvényesítette. Az azeri Eltaj Safarli elvesztette veretlenségét.

Jó kezdés után megtorpant a 17 esztendős olasz Fabiano Caruana. A francia védelem aligha volt jó választás az időzavarra hajlamos honfitársa, Michele Godena ellen. A küzdelmük örökös sakkal lett remi. Előnyös pozíciót rontott el, kecsegtető folytatásokat sorozatban hagyott ki Daniele Vocaturo, vereségével helyet cserélt Sabino Brunelloval.

Az 5. forduló eredményei:
Viorel Bologan (moldáviai, 2692) - Eltaj Safarli (azeri, 2592) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 40)
Almási Zoltán (magyar, 2704) - Konsztantyin Landa (orosz, 2664) döntetlen (Caro-Kann védelem,
Deniele Vocaturo (olasz, 2500) - Sabino Brunello (olasz, 2507) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 63)
Gata Kamsky (amerikai, 2695) - Baadur Zsobava (grúz, 2696) 1 - 0 (Angol megnyitás, 40)
Michele Godena (olasz, 2537) - Fabiano Caruana (olasz, 2652) döntetlen (Francia védelem, 35)

A verseny állása:
1. Almási Zoltán és Gata Kamsky 3,5 pont
3-4. Michele Godena és Viorel Bologan 3
5-7. Fabiano Caruana, Eltaj Safarli és Baadur Zsobava 2,5
8. Konsztantyin Landa 2
9. Sabino Brunello 1,5
10. Daniele Vocaturo 1

A 6. forduló párosítása:
Safarli - Caruana
Zsobava - Godena
Brunello - Kamsky
Landa -Vocaturo
Bologan - Almási