Vágólapra másolva!
A norvég csapat nyerte a férfi sílövők 4x7,5 km-es versenyét a vancouveri téli olimpián. A győztes négyesben Ole Einar Björndalen hatodik olimpiai aranyát ünnepelte. A sportág utolsó számában az osztrákok végeztek a második helyen, nagy hajrában megelőzve az oroszokat.

A 14-szeres világbajnok, Vancouverben a 20 km-es számban ezüstérmes Björndalen, a sportág történetének legeredményesebb alakjaként hat arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel büszkélkedhet és csak a szintén norvég, sífutó Björn Da:hlie előzi meg őt nyolc első és négy második hellyel a téli ötkarikás játékokon.

Csapattársai közül pályafutása utolsó viadalán induló 40 éves Halvard Hanevold öt világbajnoki címe után harmadik olimpiai aranyérmével búcsúzott a versenysporttól, ugyanis az 1998-as naganói játékokon 20 km-es egyéni számban, míg a 2002-ben Salt Lake Cityben szintén váltóban győzött. A háromszoros világbajnok Svendsen Vancouverben második aranymedálját gyűjtötte be miután a 20 km-es egyéni számban is győzött, ráadásul a 7,5 km-es sprintversenyben második lett. A 21 éves Bö pedig első komoly diadalát ünnepelhette.

A norvégok úgy állították össze a négyest, hogy két gyengébb emberük, Hanevold és Bö volt az első és második emberük. Ők azzal teljesítették is a feladatukat, hogy az élbollyal együtt indulhatott Svendsen, ráadásul az éremesélyes németeknél Andreas Birnbacher ellőtte magát, nyolc töltényből is csak három korongot talált el, így két büntetőkörre kényszerült, azaz a címvédő kiszállt a dobogós helyekért zajló küzdelemből.

Svendsen és az osztrák Dominik Landertinger meglépett a mezőnytől, ráadásul lövészetben is alig hibáztak, ezzel a két élen álló váltó 20 másodperces előnnyel indította a befejező embereket az oroszok előtt. Az első, fekvő lövészetnél Björndalen kétszer rontott, de nagy riválisa, Christoph Sumann még többet, ő négy hibája miatt még büntetőkörre is kényszerült, melynek következtében visszacsúszott a harmadik helyre. Az utolsó, álló sorozatnál Björndalennek nem remegett meg a keze, így csapata nagy fölénnyel nyert. Másodjára Sumann is hibátlanul lőtt, ezzel utolérte az orosz Jevgenyij Usztyjugovot, akit a befutó során le is hajrázott.

Eredmény, férfiak, 4x7,5 km-es váltó:
1. Norvégia (Halvard Hanevold, Tarjei Bö, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Björndalen) 1:21:38.1 perc (0 büntetőkör)
2. Ausztria (Simon Eder, Daniel Mesotitsch, Dominik Landertinger, Christoph Sumann) 1:22:16.7 (1)
3. Oroszország (Ivan Cserezov, Anton Sipulin, Makszim Csudov, Jevgenyij Usztyjugov) 1:22:16.9 (0)

A téli olimpiák legeredményesebb sportolói:
8 arany, 4 ezüst: Björn Dählie (norvég, sífutó)
6 arany, 4 ezüst, 1 bronz: Ole Einar Björndalen (norvég, sílövő)
6 arany, 3 ezüst: Ljubov Jegorova (orosz, sífutó)
6 arany: Ligyija Szkoblikova (szovjet, gyorskorcsolyázó)
5 arany, 2 ezüst, 2 bronz: Claudia Pechstein (német, gyorskorcsolyázó)
5 arany, 1 ezüst, 1 bronz: Larissza Lazutyina (orosz, sífutó), Clas Thunberg (finn, gyorskorcsolyázó)
5 arany, 1 ezüst: Thomas Alsgaard (norvég, sífutó)
5 arany, 1 bronz: Bonnie Blair (amerikai, gyorskorcsolyázó)
5 arany: Eric Heiden (amerikai, gyorskorcsolyázó)