Vágólapra másolva!
A német Magdalena Neuner második aranyérmét nyerte a vancouveri téli olimpián, miután vasárnap a sílövők női tömegrajtos 12,5 km-es számában is győzött. A 10 km-es üldözéses versenyben első és a 7,5 km-es sprintben második Neuner mögött a szám orosz világbajnoki címvédője, Olga Zajceva lett az ezüstérmes, míg a szintén német Simone Hauswald a bronzérmes.

A verseny igen kaotikusan alakult, rengetegen tévesztettek célt. A harmadik lövészetet például öten kezdték meg egyszerre, de csak két rosszabb futónak számító versenyző, az orosz Olga Medvedceva és a szlovén Teja Gregorin maradt hibátlan.

Ezzel esélyt adtak a már korábban rontó vetélytársaknak, például a mezőny egyik legjobb futójának Neuner, aki azonban az első sorozat után ekkor ismét célt tévesztett egyszer.

A negyedik lövészetben Gregorin keze megremegett, Medvedceva viszont ismét tökéletesen lőtt, akárcsak honfitársa, Zajceva, aki a harmadik sorozatban vétett hibája ellenére felért a vezető duóra sífutásban.

Az üldözők közül a korábban egyaránt kétszer rontó két német, Neuner és Hauswald lőtt kifogástalanul, s mivel mindketten jól futnak, így versenybe szálltak a dobogóért. Mindketten utol is érték a két oroszt, Medvedceva nem is bírta az erős iramot, így leszakadt. Neuner pedig a várakozásoknak megfelelően még a stadion bejárata előtt eldöntötte az aranyérem sorsát, míg Zajceva a befutó során lehajrázta Hauswaldot.

Sílövészet, női tömegrajtos 12,5 km, olimpiai bajnok:
Magdalena Neuner (Németország) 35:19.6 p (2 büntetőkör)
2. Olga Zajceva (Oroszország) 5.5 mp hátrány (1)
3. Simone Hauswald (Németország) 7.2 mp h. (2)