Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny második fordulójában Lékó Péter világossal 50 lépésben remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval. Nagymesterünk a királyindiai védelmű partiban időzavarban nyerőesélyt hagyott ki. Nagy napot fogott ki az exvilágbajnokok rangadóján az ukrán Ruszlan Ponomarjov. Tisztáldozattal okozott pánikot Vlagyimir Kramnyik soraiban, a kilencszeres győztes pontatlanul védekezett, a 36. lépést követően feladásra kényszerült. A vietnami Quang Liem Le kecsegtető pozíciót rontott remire a német Arkadij Naiditsch ellen. A harmadik játéknapon Lékó Péter sötéttel Vlagyimir Kramnyikkal küzd meg.

A hagyományos dortmundi torna újonca, a FIDE ukrán exvilágbajnoka, Ruszlan Ponomarjov remek játékkal a kilencszeres győztes Vlagyimir Kramnyikot is megadásra kényszerítette. Ponomarjov gyakrabban húz 1.e4-gyet, de nem akart az orosz huszárjátékban csatázni az orosz exvilágbajnokkal. A Bogoindiai védelemben azonban meglepetésre gondokat okozott a megnyitáselméleti felkészültségéről híres ellenfelének. A parti egyik kritikus pontja a 13. lépés volt, Kramnyik a látszólag békésebb 13...Hd7 mellett döntött, de három húzással később csattant világos tisztáldozata.

Ponomarjov is siettette az eseményeket, 18.Hc7 helyett tarthatta volna a feszültséget, de igaza lett, mert Kramnyik Bc8-cal könnyen megadta magát, holott ellentámadással örökös sakkot harcolhatott volna ki. Az ukrán sakkozó az újabb hiba után a játszmát hibátlan játékkal vezette győzelemre, második partiját is megnyerte.

Átkozott időzavar! Lékó Péter nyerőesélyes állást rontott el a kapkodásban. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov a királyindiai védelmű játszmában megunta a passzív állást, de 20...f5 lépése után nagymesterünk előnybe került. A kecsegtető folytatások között - tegnapi vereségének hatása alatt - nehezen döntött, elfogyott a gondolkodási ideje, többször is hibázott, Mamedgyarov megmenekült.

A 19 esztendős vietnami Quang Liem Le is rontott, a német Arkadij Naiditsch gyanús állásból ellenfele hathatós segítségével fél pontot szerzett.

A 2. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2734) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2761) döntetlen (Királyindiai védelem, 50)
Quang Liem Le (vietnami, 2681) - Arkadij Naiditsch (német, 2684) döntetlen (Vezércsel, 35)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2734) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2790) 1 - 0 (Bogoindiai védelem, 36)

A verseny állása:
1. Ruszlan Ponomarjov 2 pont
2. Sahriyar Mamedgyarov 1,5
3. Quang Liem Le 1
4-6. Lékó Péter, Vlagyimir Kramnyik és Arkadij Naiditsch 0,5

A 3. forduló párosítása:
Kramnyik - Lékó
Naiditsch - Ponomarjov
Mamedgyarov - Le