Vágólapra másolva!
A Lékó & sakkfesztivál pénteki szabadnapján is gazdag program várt Borisz Gelfandra és Lékó Péterre. A két nagymester közönségtalálkozón vett részt, ahol pályafutásukról, terveikről beszéltek, valamint egy-egy játszmájukat is elemezték a sakkrajongók számára. Gelfand, aki még újabb négy partiban méri össze erejét Lékóval, a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE vezérkarát sem kímélte az [origo]-nak tett nyilatkozatában.

A szabadnap ellenére gazdag volt a Lékó & sakkfesztivál pénteki napja. Borisz Gelfand és Lékó Péter délelőtt szállodájukban pihentek és készültek a befejező négy partira. Kellemes kirándulás a Lillafüredi Pisztrángosba, ahol a pompás pisztrángok mellett egy kis borkóstolás a Dereszlai Pincészet kitűnő termékeiből is szerepelt a programban.

A focivébén Gelfand drukkolt eredményesebben

Délután a hagyományos helyszínen, a Nemzetközi Kereskedelmi Központban Lékó és Gelfand közönségtalálkozón vett részt. A Lékó Sakkiskolában tanuló ifjú tehetségek is nagy érdeklődéssel követték a nagymesterek játszmaelemzéseit, akik beavatták a sakkrajongókat gondolkodásuk titkaiba is. Gelfand a tavalyi Világkupa elődöntőjében az akkor még ukrán színekben játszó Szergej Karjakinnal vívott meccsének első partiját elemezte. A sötéttel elért győzelem után az izraeli nagymester vígan várhatta a második összecsapást.

Nagy örömmel néztük Lékó Péter bemutatóját is. Pályafutása egyik kedvenc nyerését, az orosz Alekszandr Griscsuk ellen 2002-ben elért győzelmét elevenítette fel. Szemet-lelket gyönyörködtető motívumok, hatásos tisztáldozat, olyan diadal, amit minél többször szeretnénk látni első számú nagymesterünk előadásában.

A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy mindketten szeretik a jó focit, érdeklődéssel nézték a labdarúgó-vb meccseit. Gelfand jól drukkolt, hiszen két kedvenc csapata jutott a döntőbe, s azon már kevésbé bánkódott, hogy a spanyolok nyertek a hollandokkal szemben, hiszen Linaresben és Wijk aan Zee-ben is szeret sakkozni. Péternek ebben a küzdelemben a bronzérmes németek jutottak.

Furcsa szabályok, könnyű nagymesterré válás

Hasonlóképpen ítélték meg a számítógépek szerepét a sakkozásban. Mindketten óvták az ifjú titánokat, hogy a hathatós egyéni munka helyett túlságosan támaszkodjanak az elemzőprogramok értékítéletére. Egyikőjük sem kímélte a FIDE vezérkarát, a szabályokat alkotókat, akik a sakkot feszítő gondok megoldása helyett furcsa szabályokat alkotnak, képtelenek biztosítani az egységes világbajnoki rendszert, fölöslegesen változtatgatják szinte valamennyi ülésükön.

Forrás: [origo]

Nem hatódnak meg túlzottan a különböző rekordoktól, a két igazi nagy tehetség szerintük a norvég Magnus Carlsen és az oroszokhoz átigazolt Szergej Karjakin. Sokat inflálódtak az Élő-pontok, amelyek sokszor nem az igazi tudást tükrözik, sokkal könnyebb nagymesteri normákat teljesíteni, mint korábban. Borisz Gelfand ígéretéhez híven készséggel válaszolt kérdéseinkre.

- Hogy érzi magát Miskolcon, miként értékeli a párharc első félidejét?
- Hálás vagyok a városnak, a szervezőknek, hogy a nagy trió - Krammyik, Carlsen, Anand - után rám gondoltak, és Péterrel megmérkőzhetek. A korábbi meccseket nagy figyelemmel kísértem, de más az interneten olvasni a remek körülményekről, és más élőben a Nemzeti Színház színpadán játszani. Nagyon harcos négy partin vagyunk túl, ezt jól mutatja a lépésátlag is. Világossal egy-egy partit nyertünk, a másik kettőben is a másodhúzónak gondjaik voltak. Bármilyen arányú győzelemnek nagyon örülnék.

- Miként változott meg a sakkozás az elmúlt húsz évben? Mekkora segítség a számítógép? Helyettesíti az önálló munkát?
- Nagy hibának tartom, hogy a fiatalok túlzottan az elemzőprogramokra támaszkodnak. Az alapok elsajátítása nélkül esélyük sem lesz a továbbfejlődésre. Meg kell szeretni a játékot. Nekem nagy szerencsém volt első edzőmmel, aki a megbízható megnyitási repertoár mellett a végjátékok fontosságára, az állásértékelésre helyezte a fő hangsúlyt. Kitűnő iskolát kaptam. A szupernagymesterek nem nélkülözhetik a gépet, hiszen mindig történik valami a világban. Jóval több a verseny, az információáradattal meg kell birkóznunk.

- A világbajnoki rendszer állandó változása, változtatása joggal vált ki elégedetlenséget.
- Felfoghatatlan, hogy a cikluson belül is változtatják. Egyesek azt mondják, hogy most én vagyok az akadálya, hogy a világbajnok-jelölti párosmeccseken négyről hatra növeljék a partik számát. Én a következetességet kérem számon. Kiírták a meccseket - nem értek egyet a szabadkártyával - négy parti, a döntőben hat. A FIDE vezérkarában ketten is sakkozóknak vallják magukat, az ügyvezető alelnök, a görög Georgiosz Makropoulosz nemzetközi mester, az egyik alelnök, a grúz Zurab Azmaiparasvili nemzetközi nagymester. Nem tudták időben meggyőzni a vezérkar tagjait? Miként kaphatta meg először Baki a rendezés jogát, hiszen az örmény Levon Aronjan jóval korábban bejelentette, hogy az azeri fővárosban nem játszhat. Kazany az új színhely, most bejelentkezett Kijev és növelnék a játszmaszámot, és az elődöntő és a döntő között hosszabb szünet lenne. Olyan világbajnoki rendszerre lenne szükség, ami éveken át nem változik, tudunk készülni, tervezni, hogy minél jobb formában versenyezhessünk.

- A sakkvilág Anand-Carlsen döntőt szeretne. Mekkora ennek az esélye?
- Úgy gondolom, hogy Magnusnak nem lesz könnyű dolga Vlagyimir Kramnyikkal, talán nem is tudja, hogy a jósolt eredmények után mennyire nehéz lesz számára ez a párharc.

- Hogyan értékeli a Hanti-Manszijszkban megrendezendő sakkolimpia esélyeit?
- Elsősorban orosz-ukrán versenyfutást várok. De a svájci rendszerű lebonyolítás még a legjobbak számára is rengeteg buktatót tartalmaz. Az örmények, az azeriek, az amerikaiak, a magyarok és természetesen mi is harcban leszünk a dobogós helyezésért vívott küzdelemben. Ne felejtsük el a nagyon fiatal kínai együttest sem. Az éltáblákon a sakkvilág legjobbjai játszanak majd, nagy csata vár rám, de Lékó Péterre is. Jó felidézni, hogy két éve Drezdában ezüstérmes csapat első tábláján eredményesen játszottam.