Vágólapra másolva!
Hivatalosan február 12-én nyitják meg a XXI. téli olimpiai játékokat, ám Vancouverben a legfontosabb alkotóelem hiányzik, a hó. Januárban megdőlt az átlaghőmérsékleti rekord, a szokatlan meleg miatt havat kell szállítani a freestyle- és snowboardversenyek helyszínére.

Komoly problémákkal kell szembenéznie a vancouveri szervezőbizottságnak a február 12-én rajtoló XXI. téli olimpiai játékokon. A váratlan felmelegedés miatt ugyanis hóhiánnyal küzd a kanadai város, januárban például rekordnak számító +7,2 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet regisztráltak.

A legnagyobb problémát a Cypress Mountain hómentes területe jelenti, ott rendeznék a freestyle- és a snowboardversenyeket, így a 93 mérföldnyire (mintegy 150 km-re) fekvő Allison Passról kell havat szállítani a helyszínre.

"A jelenlegi időjárási körülmények miatt nem biztos, hogy meg tudjuk rendezni a viadalokat" - jelentette ki John Furlong, a szervezőbizottság elnöke. A tervek szerint a pályára szénabálákból alapot építenek, erre terítik rá a havat, így azt várhatóan február 4-től birtokba vehetik a tréningező versenyzők.

Bár hétfőn és kedden is szállingózott a hó Vancouverben, a meteorológia esőt ígér. "Amit lehet, megteszünk, természetesen van B tervünk is a helyszínt illetően" - mondta Furlong.