Vágólapra másolva!

Gaprindasvili visszavágott Mádlnak a paksi sakktornán

A Pakson zajló VIII. Marx György-emlékverseny nyolcadik fordulójában Almási Zoltán sötéttel remizett az éllovas Viktor Laznickával. A cseh sakknagymester megőrizte egypontos előnyét. Berkes Ferenc sötéttel a holland Jan Timmant, Ács Péter kalandos játszmában az amerikai Ray Robsont győzte le. A női viadalon a grúzok legendás bajnoknője, Nona Gaprindasvili  visszavágott Mádl Ildikónak az első körben elszenvedett vereségért. Az ukrán Tatjana Kononenko nyert Vajda Szidónia ellen, s átvette a vezetést, fél ponttal Gaprindasvilit előzi meg, Mádl a harmadik.

A cseh Viktor Laznicka egypontos előnyét megőrizve várhatja a nagymesterverseny hajráját. Világossal nem bocsátkozott kalandokba Almási Zoltánnal szemben, a döntetlen neki kedvezett.

Berkes Ferenc fokozatosan játszotta túl a holland Jan Timmant. A Caro-Kann védelmű partiban ezúttal bajnokunk türelmesen használta ki az állás nyújtotta esélyeket. A világos haderő teljesen eltévedt, a d4 gyalog gyengesége egyre érezhetőbb lett. Berkes kiskombinációval döntő anyagi előnyhöz jutott.

Kalandos játszmában nyert Ács Péter. Korán tisztet áldozott, az amerikai Ray Robson hosszas gondolkodás után elkerülte az örökös sakkot. A kalandokat követően végjátékra egyszerűsödött az állás. A 15 éves Robson tisztelőnye dacára lépésről lépésre rontott, elkerülte a remit, elnézett egy huszárlépést, ami a vereségét jelentette.

A 8. forduló eredményei:
Jan Timman (holland, 2586) - Berkes Ferenc (magyar, 2670) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 44)
Viktor Laznicka (cseh, 2638) - Almási Zoltán (magyar, 2717) döntetlen (Katalán megnyitás, 33)
Ray Robson (amerikai, 2586) - Ács Péter (magyar, 2602) 0 -1 (Olasz megnyitás, 60)

A verseny állása:
1. Viktor Laznicka 6 pont
2. Almási Zoltán 5
3. Berkes Ferenc 4,5
4. Ács Péter 4
5. Jan Timman 2,5
6. Ray Robson 2

A 9. forduló párosítása:
Robson - Timman
Ács - Laznicka
Almási -Berkes

A női tornán a grúzok legendás bajnoknője, Nona Gaprindasvili visszavágott Mádl Ildinek az első körben elszenvedett vereségéért. Az olimpiai bajnokok rangadóján a nyitás után Nona került előnybe, majd Ildikó esélyei tűntek kedvezőbbnek. A vezércserét követően a királyszárnyat meggyengítő 28...f5 után Gaprindasvili egyre nagyobb fölénybe került. Bástyáival behatolt a sötét állásba, kiskombinációval anyagi előnyt szerzett, a védhetetlen matt miatt Ildikó feladásra kényszerült. A győzelemmel Nona Gaprindasvili a második helyre lépett előre, míg Mádl Ildikó a harmadikra csúszott vissza.

Félpontos előnnyel az ukrán Tatjana Kononenko vezet, aki sötéttel a francia védelmű partiban kihasználta Vajda Szidónia hibáját. Könnyedén hárította világos látszatfenyegetéseit, gyalogot nyert, anyagi előnyét biztos kézzel érvényesítette.

Remek győzelmet aratott Tóth Lili. Kettős minőségáldozattal jutott döntő fölénybe az örmény Lilit Galojan ellen, de az azonnali szép nyerést elhibázta. Galojan két bástyája nem tudott megbirkózni világos három könnyűtisztjével.

A 8. forduló eredményei:
Nona Gaprindasvili (grúz, 2348) - Mádl Ildikó (magyar, 2401) 1 - 0 (Vezércsel, 41)
Vajda Szidónia (magyar, 2338) - Tatjana Kononenko (ukrán, 2374) 0 - 1 (Francia védelem, 57)
Tóth Lili (magyar, 2235) - Lilit Galojan (örmény, 2384) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 41)

A verseny állása:
1. Tatjana Kononenko 5,5
2. Nona Gaprindasvili 5
3. Mádl Ildikó 4,5
4-5. Lilit Galojan és Vajda Szidónia 3,5
6. Tóth Lili 2

A 9. forduló párosítása:
Tóth -Gaprindasvili
Galojan - Vajda
Kononenko -Mádl