Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel hatodik lett a sanghaji vizes világbajnokság száz méteres mellúszó számának a döntőjében, a vb-címet a norvég Alexander Dale Oen szerezte meg. A 22 éves magyar úszó fő számának a 200 mell számít.

Az egyes rajtkőről startoló Gyurta nem kezdett rosszul, a 4-5. helyen fordult. Hetvenöt méternél még az éremben is bízhattunk, de végül a hatodik helyen csapott célba 1:00.25 mp-es eredménnyel. A győzelmet a norvég Alexander Dale Oen szerezte meg 58.71 mp-cel.

"Furcsa volt az egyes pályán úszni, de úgy érzem, a rajt után még jól tudtam zárkózni a többiekre. Próbáltam megúszni a legjobb időmet, ez majdnem sikerült. Ha a vb előtt azt mondják, hatodik leszek, aláírom. Teljes mértékben a 200 mellre készülök, ezt figyelembe véve biztató, hogy így is ilyen jól úsztam ma" - nyilatkozta Gyurta az MTV-nek.

100 m mell, világbajnok:
Alexander Dale Oen (Norvégia) 58.71 másodperc
2. Fabio Scozzoli (Olaszország) 59.42
3. Cameron van der Burgh (Dél-afrikai Köztársaság) 59.49
...6. Gyurta Dániel 1:00.25

Gyurta vasárnap megdöntötte saját rekordját

Gyurta az előfutamban közel került saját országos csúcsához, melyet még a szuperdresszben ért el. A középfutamban textilben sikerült országos rekordot javítania 1:00.23 perces idővel.

A finálé előtt nem titkolta, hogy már annak is örül, hogy életében először bejutott a döntőbe. "Elsősorban nem a százra, hanem a kétszázra készültem" - nyilatkozta az MTV-nek. "Nagyon jó jel, hogy textilruhában is megdöntöttem a szuperdresszes csúcsomat, a hajrában pedig nagyon kellett, hogy le tudjam győzni az előttem úszó ausztrált."

A 22 éves Gyurta (aki a hétfői nap másik magyar döntősénél, az 1989. május 3-án született Hosszú Katinkánál egy nappal fiatalabb) a 2004-es olimpián kétszáz mellen 2.10.80-as idővel ezüstérmet nyert.

2009-ben 200 mellen vb-aranyérmet nyert, úgy, hogy Eric Shanteau-t az utolsó métereken hajrázta le. Ebben az évben 2009 legjobb sportolójának választották a magyar sportújságírók.