Vágólapra másolva!
Megismételte három évvel ezelőtti pekingi döntését, és ismét visszalépett a 100 méteres férfi mellúszás előfutamától az iráni Mohammad Alirezaei, aki nem akart izraeli versenyzővel együtt úszni.

A hivatalos bejelentés szerint betegség miatt maradt távolt a sanghaji vizes vébé 100 méteres mellúszó számától az iráni Mohammad Alirezaei, ám ismerve múltját, feltételezhető, hogy politikai okok miatt nem indult el a viadalon.

Az iráni sportolót három éve a pekingi olimpián azért nem engedték versenyezni országa politikai vezetői, mert akkor ugyancsak a 100 mell előfutamában az egyes, izraeli vetélytársa, Tom Beeri pedig a hetes pályán indult volna. Alirezaei azonban közvetlenül a rajt előtt betegségre hivatkozva visszalépett.

Az eset három évvel később Sanghajban megismétlődött, vasárnap a 4. előfutamban az ötös pályára sorsolt Alirezaei ismét izraelivel, a hármas pályán rajtoló Gal Nevóval csapott volna össze, de nem jelent meg a rajtnál.

"Sajnos ez a normális, de egyben őrület is" - jelentette ki Yitzak Kramer, az izraeli delegáció vezetője. "A sport nem politika, ezt el kellene választani egymástól."

"Ha valóban emiatt nem indult a versenyző, akkor semmi értelme nem volt, hogy eljöjjön a világbajnokságra. A politika nem sport" - nyilatkozta a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója Cornel Marculescu.

Irán legutóbb a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) tiltakozott, mert sportvezetői szerint a 2012-es londoni nyári olimpiára tervezett logó nem az évszámot, hanem a Zion szót rejti, és ez nyílt cionizmusra utal.

"Sajnálatos dolog, hogy a következő olimpián súlyos kihívásoknak leszünk szemtanúi, amelyek néhány ember rasszista szellemiségéből erednek" - állt a Mohammad Aliabadi elnök és Bahram Afsarzadeh főtitkár által jegyzett levélben.

Irán kilátásba helyezte, ha nem történnek változtatások, bojkottálja a játékokat, és eltiltja a szerepléstől sportolóit.

Az 1979-es iszlám forradalom óta iráni és izraeli sportolók semmilyen sportágban nem mérték össze tudásukat, és nem léptek pályára egymás ellen.