Vágólapra másolva!
A magyar öttusa-válogatott parádésan szerepelt a moszkvai világbajnokságon, és mivel az olimpián két-két férfi és női versenyző indulhat nemzetenként, már egy évvel a londoni olimpia előtt is komoly a versengés. A felkészülési körülmények továbbra sem tökéletesek itthon, de az [origo] által megkérdezett szakemberek szerint éremesélyes négyes utazhat majd ki az olimpiára.

Az elmúlt néhány évben egy-két kivételtől eltekintve nem olyan eredményeket szállítottak a magyar öttusázók a rangosabb világversenyekről, mint amilyeneket például a Vörös Zsuzsanna- és Balogh Gábor-korosztálytól megszoktunk, ám egy évvel a londoni olimpia előtt taroltak a magyarok a világbajnokságon. Két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel a magyar lett a legeredményesebb csapat, megelőzve többek között a házigazda oroszokat is. Korábban még soha nem fordult elő az, hogy egy éven belül az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is a férfi- és a női váltót is a magyarok nyerjék.

"Ez dönt arról, hogy egyszerre adsz vagy kapsz két pofont"

"A tavalyi kínai vébé nagyon messze volt, előtte nem is kaptunk jó híreket Ázsiából, és bár Oroszországban sem számíthattunk sokkal több jóra, a versenykedvet talán ez acélozta meg" - mondta az [origo]-nak Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, utalva arra, hogy tavaly a vébén a férficsapat révén csupán egy bronzérmet szereztek a magyarok. A válogatottat 2001 óta irányító szakembernek a moszkvai vébén szerzett két aranya már a tizenkettedik vb-címe volt, szerinte a három éve bevezetett új számban, a lézerpisztolyos lövészettel kombinált futásban rengeteget javultak a magyar öttusázók, ennek is köszönhető a siker. (Korábban lövészet, úszás, vívás, lovaglás és futás volt a számok sorrendje, most a vívást az úszás, majd a lovaglás követi, a végén pedig biatlonszerűen egyszerre futnak és lőnek).

"Ez dönt arról, hogy egyszerre adsz vagy kapsz két pofont, és szerencsére a versenyzőink teljesítménye az elmúlt időben stabilizálódott, a férfidöntőben például Tibolya Péter nyerte ezt a számot, és a férfiváltóban is megnyertük volna, ha az utolsó 200 méteren, a győzelem biztos tudatában nem azzal lettünk volna elfoglalva, hogy kibontsuk a magyar zászlót és azzal együtt fussunk be a célba. Sokat számított az is, hogy a kezdetekkor nem voltak még technikailag tökéletesek az új céltáblák, többször fals jeleket adtak, de előfordult, hogy nem is érzékelték a találatot, sok volt az óvás akkor a versenyeken, a moszkvai vébén azonban először használtuk azt a táblát, amit a londoni olimpián is fogunk. Ez egy laptoppal van összekötve, a számítógép pedig a lézerpisztolyból leadott lövést azonnal visszajelzi."

"Bérlők vagyunk mindenhol, folyamatosan vándorolunk"

Pálvölgyi Miklós szerint talán gyorsabban, intenzívebben és jobban meg tudták tanulni a kombinált számot a magyar öttusázók a többi versenyzőnél, pedig nem mindig adottak a körülmények a tökéletes felkészüléshez. "Mindenki viszonylag idejében megkapta az újfajta légpisztolyt, majd a lézerpisztolyt, voltak tábláink, tudtunk gyakorolni, és minden edzést egyből ezzel kezdtünk. Ugyanakkor az oroszokkal, a csehekkel, a németekkel vagy más nemzetekkel ellentétben nekünk nincs egy állandó edzőközpontunk, bérlők vagyunk mindenhol, folyamatosan vándorolunk, egyik helyről a másikra bandukolva készülünk, de ezt már megszoktuk. Azt szoktam mondani, hogy igénytelen állatfaj az öttusázó, ha edzeni tud, már boldog" - mondta.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
A Budapesti Honvéd vívótermében készülnek az öttusázók

Vörös Zsuzsanna, Athén olimpiai bajnoka is ott volt az oroszországi világbajnokságon, de már nem versenyzőként, hanem mint az Alba Volán egyik edzője. Szerinte ráadásul a külföldieknél később kezdték el gyakorolni a kombinált számot a magyarok, de Moszkvában megmutatták, hogy nem szabad még leírni a magyar öttusát. "Mi egészen 2008 végéig bíztunk abban, hogy nem vezetik be az új szabályokat, ezért csak később álltunk neki a kombinált szám gyakorlásának, ez az elején látszott is az eredményeken, de a mostani vébére tökéletesen összeállt a szám, szinte mindenkinél" - mondta az [origo]-nak Vörös. "A tavalyi kínai vébén és az elmúlt időkben kapott pofonok nem visszavetették, hanem megerősítették a magyar öttusázókat. Bebizonyították, hogy remek versenyzőtípusok, még jobban odatették most magukat. Persze ilyen remek eredményhez szerencse is kell, sokat számít, hogyan kezded el a napot, mert ilyenkor gyakorlatilag veszel reggel egy nagy levegőt, és szünet nélkül végignyomod a számokat, nincs időd kielemezni az eredményeket" - mondta Vörös.

Csapattársból főnök

Vörös Zsuzsanna tanítványa, a juniorkorú, mindössze húszéves Kovács Sarolta volt a vébé egyik legeredményesebb versenyzője, hiszen váltóban arany-, egyéniben és csapatban pedig ezüstérmes lett. "Egy kicsit meglepett, hogy egyéniben ezüstöt nyert, hiszen még a juniorok között is van egy éve, és egy nagyon erős felnőttmezőnyben végzett a második helyen. Ugyanakkor látva, hogy az utóbbi pár hétben mennyit és milyen minőségben dolgozott, számítani lehetett arra, hogy jól fog versenyezni" - mondta Vörös, aki 2009-ben még együtt versenyzett Kováccsal, akkor csapatban bronzérmet szereztek a vébén, kérdés, hogy mennyire volt nehéz átszokni a csapattárs viszonyról az edző és tanítványa kapcsolatra. "Nekem megkönnyítette a helyzetemet, ő viszont egy kicsit nehezen tudott átállni. Előtte egy kicsit ellenfele, egy kicsit példaképe voltam, utána pedig már azt kellett csinálnia, amit én mondok, ezt az elején nehezen tudta kezelni, de mostanra sikerült összecsiszolódnunk" - tette hozzá Vörös.

Forrás: MTI/Földi Imre
Vörös Zsuzsanna és Kovács Sarolta

Vörös Zsuzsannát megkérdeztük, hogy nem kapott-e kedvet a versenyzéshez, de az olimpiai bajnok jobban érezte magát a pálya szélén álldogálva: "Amikor elsétáltam a lovarda előtt, az egyik litván férfi öttusázó megismert, és megkérdezte tőlem, hogy nincs-e kedvem cserélni vele, de nem éreztem késztetést a versenyzés iránt. Edzőként valahogy jobban meg tudtam élni a sikert, mint versenyzés közben."

Jelentős szerepe volt az új edzőknek Marosi Ádám szereplésében is, Marosi váltóban arany-, csapatban ezüst-, egyéniben pedig bronzérmet nyert a moszkvai vébén, ez utóbbival pedig kivívta a londoni olimpiai indulás jogát is. "Nem volt problémám a korábbi edzőimmel sem, de jót tett nekem, hogy tavaly szeptemberben edzőket váltottam. Éreztem, hogy valamin változtatni kell, és ez az újfajta edzésmódszer, valamint az, hogy olyan közegben vagyok, ahol fiatal edzők vesznek körül, a javamra vált" - mondta kérdésünkre Marosi, akinek vívásban Kovács Iván, futásban a Balogh Gáborral korábban tíz évig együtt dolgozó Serfőző Sándor, lövészetben pedig Kállai Ákos segíti a felkészülését.

Jót tehet a rivalizálás

A világbajnokságon mutatott forma és az egyre jobban összeálló edzésmódszereknek köszönhetően érmes reményeket is fűzhetünk öttusázóink olimpiai szerepléséhez, Kasza Róbert azt mondta: "Egy évvel az olimpia előtt visszaadtuk a sportágnak a hitét és a presztízsét." Kérdés, hogy kiknek szurkolhatunk majd Londonban. Marosi Ádámnak, Kasza Róbertnek, Kovács Saroltának és Tóth Adriennek már van kvótája. Rajtuk kívül még Tibolya Péter, Demeter Bence, Németh Róbert és Gyenesei Leila is megszerezheti az indulási jogot a világranglistás helyezés alapján, ám mivel az olimpián csak egyéni versenyeket rendeznek, mindkét nemnél csupán két-két versenyző indulhat nemzetenként.

Forrás: MTI/Földi Imre
A Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Gyenesei Leila alkotta világbajnok csapat

Pálvölgyi szerint igazságosan lehet majd dönteni ebben a helyzetben. "Ha többen is megszerzik a kvótát, akkor én teszek egy javaslatot, hogy kik utazzanak Londonba, az öttusaszövetség eldönti, hogy támogat-e engem, vagy sem, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig ezek után dönt az indulókról. A Világkupák után egyébként jövőre ez Eb-n és a világbajnokságon össze tudjuk majd versenyeztetni a legjobb öttusázókat, így gyakorlatilag ők dönthetnek a saját sorsukról, és egy objektív sorrend alakulhat ki" - mondta Pálvölgyi.

"A férfiaknál, ha nagyon szoros lesz a végén a verseny, akkor ennek negatív hatása is lehet, de szerintem alapvetően pozitívan fog kihatni mindenkire, mert egy baráti, egészséges rivalizálás lesz. A nőknél soha nem lehet tudni semmit" - mondta Pálvölgyi Miklós. Szerinte mind a két nemnél a dobogóért kell küzdeniük a magyar versenyzőknek Londonban, de ő a férfiaknál nagyobb esélyt lát egy fényesebb éremre.

Forrás: MTI/Földi Imre

Kasza Róbert és Pálvölgyi Miklós

Vörös Zsuzsanna szerint a magyar öttusasport csak nyerhet azon, ha komoly rivalizálás lesz a versenyzők között. "Nem biztos, hogy a versenyzők örülnek neki, de a mi szempontunkból ez egy szerencsés állapot, mert így senki nem engedheti meg magának azt, hogy felkészületlenül kerüljön ki az olimpiára. Éremért harcolhatnak majd a magyarok, de attól egy kicsit tartok, hogy mi lesz azokkal, akik először vannak olimpián, hiszen nem könnyű csak a versenyzésre koncentrálni. Nem azt mondom, hogy ráment az első olimpiám, de emlékszem, hogy nem volt könnyű feldolgozni, hogy például azokkal az atlétákkal és kosárlabdázókkal találkozom nap mint nap, akiket azelőtt csak a tévében láttam. Jó lett volna, ha van olyan személy mellettem, aki átélte már ezeket, és kordában tudja tartani a dolgokat, ezért szeretnék kimenni én is Londonba a versenyzőkkel, hogy segítsek nekik" - mondta Vörös.

Az idei, júniusi Világkupa-döntővel kezdődött az olimpiai kvalifikációs időszak, amely 2012 júniusáig tart, ebben az egy évben elért eredmények alapján készül el a világranglista, amely meghatározza, hogy az addig kvótát nem szerzett versenyzők közül kik lehetnek ott Londonban.