Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban nyújtott lehengerlő teljesítményével Novak Djokovic felnőtt Rafael Nadalhoz és Roger Federerhez. A szerb teniszező meneteléséről eltérően vélekedtek az [origo]-nak nyilatkozó szakértők: az eurosportos Szabó Gábor csak akkor fogadja el, hogy egy szintre kerültek, ha Djokovic egész évben jól szerepel majd, a Digi Sport szakkommentátora, Topor Csaba szerint viszont Nadal az alfahím, akinek most új kihívója akadt. Abban megegyeznek, hogy Federer karrierje utolsó szakaszába ért, Nadal ízületgyilkos játéka miatt pedig a vártnál hamarabb is bekövetkezhet a következő trónfosztás.

Novak Djokovic szédületes formában teniszezik. Idei 18 mérkőzését mind hozta, összesen húszmeccses győztes szériában van, már három tornát nyert 2011-ben, múlt vasárnap az Indian Wells-i döntőben legyőzte a világelső Nadalt, és Federert megelőzve átvette a második helyet a világranglistán. Egyelőre mégis csupán kihívónak számít, ahogy Topor Csaba, a Digi sport tévé szakkommentátora fogalmazott: "Rafael Nadal az alfahím."

Egész Szerbia Djokovic mögött

A pályafutása során 67 ATP-tornát nyerő Federert tavaly szeptemberben két meccslabdát hárítva verte Djokovic a US Open elődöntőjében. Szabó Gábor, az Eurosport kommentátora szerint ez lehetett a fordulópont, meg a decemberi Davis-kupa-győzelem a franciák ellen.

Utóbbinak azért is nagy a jelentősége, mert jól mutatja, hogy egy ország áll Djokovic mögött. A Dk-döntőt ugyanis Belgrádban játszották, ahol Topor szavai szerint "őrült extázisban tombolt a közönség." A 23 éves klasszis újabban egy szerb színekből álló kollekcióban játszik, noha a nemzeti színek viselete szokatlannak számít ebben a sportágban.

Djokovic az utolsó három Federer elleni meccsét kivétel nélkül megnyerte, az Australian Openen és Dubajban szettet sem vesztett. Topor úgy látja, a szerb először megelőzte a saját generációjából Murray-t, azóta pedig Federert is.

Szabó viszont másképp vélekedik: "Feljebb tette a lécet, de attól még ódzkodnék, hogy egy szinten emlegessem Nadallal és Federerrel. Igazából ritkán fordult elő, hogy úgy verte meg őket, mikor ők is jól teniszeztek. Ha idén egész évben ennyire jó lesz, akkor elfogadom, hogy egy szintre kerültek."

Lélektani hadviselés Nadal ellen

Azt viszont Szabó sem vitatja, hogy Djokovic egy fokozattal feljebb kapcsolt. A belgrádi tudatosabb lett, az év első Grand Slam tornája előtt keményebb erőnléti felkészülést végzett, hogy bírja az ausztrál nyarat, a múlt heti, Indian Wells-i tornagyőzeleme után pedig azonnal elkezdett készülni a salakszezonra, szem előtt tartva a május-júniusi Roland Garrost.

"És ami még fontosabb: már elkezdte a lélektani hadviselést Nadallal szemben. Pontosan azt teszi Djokovic, amit korábban Nadal Federerrel: megverte, aztán úgy nyilatkozott, még mindig Federer a legjobb, megint megverte, aztán azt mondta, nagyon megtisztelő már hatodszor legyőzni a világelsőt. Az Indian Wells-i döntőt a spanyol lelkileg feladta, elizgulta - először idegi alapon elment a szervája, aztán nem tudta összeszedni magát. Ilyet eddig soha nem csinált, hihetetlen volt" - vázolta a rivalizálás lelki hátterét Topor.

"Többé Djokovic nem egy feltörekvő sztár, hanem az elsőszámú kivívója az alfahímnek" - vonta le a konklúziót a Digi sport szakértője, megjegyezve: "Az Indian Wells-i meccs is spirituálisan dőlt el, arról szólt, ki tudja jobban megélni a szerepét, és ez most Djokovic volt."

Forrás: AFP/Guillermo Legaria
Djokovic már készül a salakszezonra

Djokovic ilyen tempó mellett akár világelső is lehet év végére, elvégre Nadalnak gigantikus mennyiségű pontot kell megvédenie: tavaly három salakos mestertornát nyert, aztán a Roland Garroson és Wimbledonban sem lehetett megállítani. Azt viszont mindkét tévés kommentátor hangsúlyozta: jelenleg a mallorcai a legjobb.

Hány éves a világelső?

Nadal játékához rendkívüli fizikai erő kell, ez azonban fel is őrölheti: 2009 tavaszától csaknem egy teljes évig sérült volt, azóta még kétszer kellett rövidebb ideig betegszabadságot kivennie.

Szabó szerint a sérülések komolyan befolyásolhatják Nadal következő éveit: "Kevés dologban vagyok ennyire biztos. Nehéz, ízületgyilkos teniszt játszik, és csak a lábán múlik, hogy megdönti-e Federer rekordjait."

Topor a sérülésveszélyt nem látja komolynak, de a mallorcai helyzete szerinte sem egyszerű: "Aki ilyen szinten teljesít, 30 éves korára egy roncs lesz, Agassi például nagyon jól tudta, hogy a tolókocsit reszkírozza. Nadal valójában nem 24 éves, hanem minimum 28. Már 15 évesen profi lett, nagyon sok benne a kilométer. Láttuk Björn Borgot és Mats Wilandert 25 évesen visszavonulni - mindkettő 18 évesen kezdte."

Forrás: AFP/Guillermo Legaria
Nadal már megválogatja, melyik tornán induljon el

A spanyol az utóbbi hónapokban már átalakítgatja a versenynaptárát, kevesebb tornán indul, egyre inkább a Grand Slamekre és a nagyobb tornákra összpontosít. Lelkileg pedig hozzá kell szoknia az új helyzethez: már nem követeli, hanem védi a trónt.

"Minden egyes nagy teniszezőnek két éve volt, amikor nem lehetett legyőzni, Nadalnak ehhez most minden adott. De akkor nagyon gyorsan le kell vetkőznie ezt az Indian Wells-i parát" - osztotta meg észrevételét a digis szakértő.

"Federer irreálisan sokáig bírta"

A fentiekben az egyik legfeltűnőbb Roger Federer hiánya. A svájci 2004-től 07-ig minden évben nyert legalább két Grand Slamet és számos ATP-tornát (sorrendben 11, 11, 12, 8). Az elmúlt három évben 4, 4, majd 5 versenyt nyert meg, két GS-t pedig "csak" 2009-ben vitt haza, mikor Nadal sérült volt.

Topor szerint Federert már alig motiválja valami: "Ő már a pályafutása utolsó szakaszában jár, kizárólag egy-két GS-torna fogja érdekelni, meg a londoni olimpia. Ugyanoda jutott, mint Lendl, McEnroe vagy Borg, már nincs mit bizonyítania, csak önmagának, hogy képes felvenni a versenyt a fiatalokkal. Federernek irtózatos szerencséje van, mert a Roland Garros megnyerésével teljes a karrierje, semmi nem hiányzik belőle."

Másfelől Federer épp azzal hosszabbított világelsőségén, hogy csak a fontosabb versenyekre készült rá igazán, és minden évben pihent fizikálisan és mentálisan is.

Forrás: AFP/Getty Images/Matthew Stockman
Federer karrierje a Roland Garros-győzelem óta teljes

A két tévés eltérően látja a svájci helyzetét. Topor szerint "idén Wimbledont simán megnyerheti, ha nem lassítják agyon a füvet a szervezők. De az kizárt, hogy többé világelső legyen. Egyszerűen nem tud annyi versenyen indulni, és annyit megnyerni."

Szabó Gábor viszont védelmébe vette a bázelit: "Felnőttek hozzá, de ne felejtsük el: hosszú ideig a csúcson volt, és 2011-ig csak egyetlen ember, Rafael Nadal érte be. Az volt irreális, hogy ennyi ideig tartani tudta magát. 2003 óta most fordul elő először, hogy egyetlen Grand Slamen sem címvédő."

Topor szerint Federer játékának van egy technikai gyengéje is: "A fonákja nem elég jó, azt az éles keresztjátékot, amit Nadal és Djokovic csinál, már nem tudja tartani. Chip & charge-ot próbál nyomni (alányes a fonáknak, így lassú a labda, nehéz kontrollálni, és fel tud érni a hálóhoz, de a legjobbak annyira pontosak, hogy egyszerűen elverik mellette a labdát), de csak egy ideig megy neki, mert aztán visszaesik a saját játékába. Az ilyen keresztcsatákat a svájci már nem tudja tartani, még Murray-vel sem."


Ki nyer holnap?


Andy Murray egy generációt képvisel Djokoviccsal, sokáig úgy tűnt, ő lehet még a jövő egyik nagy ásza. Lendl és Wilander azonban egymástól függetlenül azt mondta: a skótnak nincs szíve hozzá, és legfőképpen nem tudja, mit akar játszani, mindig csak reagál a szituációkra. "Óriási hiba volt Brad Gilbertet elküldeni, az egyetlen embert, aki mentálisan össze tudja rakni a teniszezőket. A Djokovic elleni GS-döntőben látszott, hogy nincs megoldása, ötlete" - vélekedett Topor.

A közeljövőben tehát valószínűtlen, hogy bárki is csatlakozzon a triumvirátushoz. Topor szerint az év elején meg-megvillanó Milos Raonicban van valami, de inkább a még csak 18 éves Ryan Harrison az, aki igazán vagány és már úgy játszik, mint egy 25 éves. Eurosportos kollégája óvatosabb e tekintetben, mint mondja, ilyenek minden évben vannak, de meg lehet nézni, közülük mennyien lettek világelsők, mert nem ugyanaz meglepetést okozni és jól játszani kiemeltként.