Vágólapra másolva!
A hatszoros bajnok Roger Federer az első két szettet megnyerte, végül azonban vereséget szenvedett a francia Jo-Wilfried Tsongától a wimbledoni nyílt teniszbajnokság szerdai negyeddöntőjében. Ami nem jött össze Federernek, az sikerült Rafael Nadalnak, Novak Djokovicnak és Andy Murray-nek, mindhárman bejutottak a legjobb négy közé.

A korábbi világelső svájci sztár tavaly is a legjobb nyolc között esett ki, akkor a cseh Tomas Berdychtől kapott ki. A 26 éves Tsonga karrierje során harmadik alkalommal jutott egy Grand Slam-tornán az elődöntőbe.

Federer 179. Grand Slam-meccsét játszotta, és először fordult elő vele, hogy kétszettes vezetésről bukott. Az utolsó három játszmában a svájci még breaklabdáig sem jutott el Tsonga adogatójátékaiban, ráadásul amíg Tsonga erőteljesen és magabiztosan játszott, ő a szokottnál többet hibázott.

Tsonga a Federer ellen játszott korábbi öt meccsből csak egyet tudott megnyerni, 2009-ben a montrali kemény pályás tornán bizonyult jobbnak a svájcinál.

"Hihetetlenül játszottam ma, minden összejött. Hatalmas fegyvertény, hogy 0-2-ről nyertem, ez őrület. Számomra ő a legnagyobb sportoló, és még mindig őt tartom a legjobb teniszezőnek, ezért is tölt el nagy boldogsággal, hogy meg tudtam verni, ráadásul füvön, amelyen szinte verhetetlen" - nyilatkozta a meccs után az örömittas Tsonga.

Ellenfele a világranglistán második szerb Novak Djokovic lesz, aki a torna meglepetésemberét, a 18 éve ausztrál Bernard Tomicot győzte le. A másik ágon a hazaiak nagy kedvence, Andy Murray, és a kétszeres győztes Rafael Nadal találkozik majd, előbbi édesanyja nagy kedvencét, Feliciano Lópezt, utóbbi Mardy Fish győzte le.

eredmények, negyeddöntő, férfiak:
Tsonga (francia, 12.) - Federer (svájci, 3.) 3:6, 6:7 (3-7), 6:4, 6:4, 6:4
Djokovic (szerb, 2.) - Tomic (ausztrál) 6:2, 3:6, 6:3, 7:5
Nadal (spanyol, 1.) - Fish (amerikai, 10.) 6:3, 6:3, 5:7, 6:4
Murray (brit, 4.) - F. López (spanyol) 6:3, 6:4, 6:4