Vágólapra másolva!
A célként kitűzött tíz éremből már az első napon begyűjtött hármat a debreceni Eb-n a magyar úszóválogatott. Cseh László jobb formában érzi a csapatot és magát, mint két évvel ezelőtt, és Kis Gergő szerint is túlszárnyalható a budapesti, hat aranyat hozó Európa-bajnokság termése. Az első aranyérmet nyerő Hosszú Katinkának viszont a címnél is többet jelentett a győztes időeredmény.

"Ez egy tévhit, hogy az olimpia előtt két hónappal nem lehet jól úszni" - szögezte le az [origo]-nak az Eb-t 400 gyorson ezüstéremmel nyitó Kis Gergő, akinek eddig egy Eb-bronzérme volt ebben a számban. "Én például erre a versenyre egy másfél hetes pihenőt kértem az edzőmtől, hogy egy kicsit gyorsuljak fel, és most azt mondom, tökéletes úszást hoztam."

A kétszeres vb-bronzérmes úgy fogalmazott, nincs miért búslakodnia az ezüsttel. "Egy világcsúcstartóval úsztam egy szoros döntőt, épphogy kikaptam Biedermanntól. Most nem tudom, mennyi, 20-25 század lehetett, az pedig egy kartempó" - fogalmazott Kis, aki csak később tudta meg, hogy eddigi legjobb idejével (3:48.09 perc) nyerte az ezüstöt, és a hátránya 75 század volt a nyertes mögött.

A szurkolóknak nem ígért semmit az ajkai úszó a fő számainak számító 800 és 1500 gyorson, de a csapattól sok érmet vár, és lát rá esélyt, hogy a budapesti Eb eredményétől is jobbat hozzanak. Ott 6 magyar arany 4 ezüst és 3 bronz született 2010-ben.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kis Gergő örül az ezüstnek

Hasonlóan optimista hangulatban szállt ki a vízből Cseh László, aki a 4x100-as gyorsváltóval országos csúccsal és egy hatodik hellyel nyitotta az Eb-t. "Úgy néz ki, sokkal jobb formában vagyok, mint 2010-ben, nagyon jól megy az úszás. Ráadásul nagyon jó csapatunk van, úgy érzem, jobban fel vagyunk készülve, mint két évvel ezelőtt."

Azt a kérdést, hogy az olimpia előtt mi számít jobban egy hazai Eb-n, rövidre zárta a háromszoros olimpiai ezüstérmes. "Nagyon fontosak az eredmények, de az is fontos, hogy a legjobbak legyünk, azért ugrunk a vízbe, hogy mindenkit legyőzzünk. Nem árt az erőnket demonstrálni az olimpia előtt."

A Kozma Dominik, Bernek Péter, Takács Krisztián és Cseh László alkotta gyorsváltó 3:17.23-as országos csúcsa könnyen lehet, hogy olimpiai szereplést ér majd, Kiss László szerint ezzel esélyessé léptek elő. Cseh becslései szerint a 14-15. hely körül állnak ezzel az idővel, Londonban 16 csapat lehet ott. "Fantasztikus volt ez a váltó, minden képzeletemet felülmúlta" - lelkendezett az Eb-n még 100 és 200 pillangón, valamint 200 és 400 vegyesen érdekelt klasszis. "Le a kalappal a srácok előtt, mind a csapat, mind Kozma Dominik országos csúcsot úszott, ez pedig óriási dolog."

A hazai rendezésű Eb első magyar aranyérmét szerző Hosszú Katinka a 400 vegyes megnyerésénél is fontosabbnak tartotta a 4:33.76 perces idejét. "Természetesen magasra kerül a polcon az arany, de remélem, hogy hamarosan lejjebb szorul" - utalt a közelgő olimpiára a szám 2009-es világbajnoka. "Emellett benne van, hogy a spanyol és az angol rivális sem volt itt, így a remek időeredmény most az első helynél is többet jelent számomra."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hosszú magasra teszi az aranyat, de London után lejjebb venné

Hosszú végig hatalmas csatát vívott a végül ezüstérmes Jakabos Zsuzsannával, aki egyáltalán nem volt letörve amiatt, hogy végül alulmaradt a csatában, ehelyett nagy örömmel jelezte a vegyes zónában, hogy 2 másodperccel megjavította egyéni legjobbját.

Jakabos egyéni csúcsot hozó tempóját Hosszú is érzékelte a vízben. "Tudtam, hogy Zsuval kell mennem az első kétszázon, ahhoz hogy jó legyen az időm, de aztán mellen jobban jött, mint vártam. A pacsi a végén megvolt köztünk, mint mindig, de a vízbenyomás most elmaradt" - zárta mosolyogva a negyedik Európa-bajnoki címét begyűjtő úszónő.

A nap végén Kiss László szövetségi kapitány is elégedetten értékelt, kiemelve Hosszú szép győzelmét, és azt is, hogy Kis és Jakabos is egyéni legjobbjával nyert érmet a szuperdressz utáni időszakban. A kapitány külön dicsérte a 100 háton egyaránt egyéni csúccsal döntőbe jutó Bohus Richárdot és Bernek Pétert, akik közül előbbi 23. tagjává vált a magyar olimpiai úszócsapatnak az A szint megúszásával. "A mai hárommal megkezdtük a haladást a célul tűzött tíz Eb-érem megszerzése felé" - összegzett a kapitány.